Reklama

Ciasto z ricottą i czekoladą

Ciasto z ricottą i czekoladą

Przygotowanie

Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1 Przeciśnij ricottę do miski przez drobne sito, używając drewnianej łyżki. Dodaj skórkę z cytryny, żółtka, cukier, mielone migdały, rozpuszczoną  czekoladę, nasiona wanilii, cynamon i wymieszaj.
2 W czystej misce ubij białka na sztywno. Następnie za pomocą metalowej łyżki, delikatnie mieszając, dodaj białka do mieszanki z ricottą. Ciasto musi się dobrze połączyć, ale powinno pozostać puszyste.
3 Podgrzej piekarnik do 180 st. C. Posmaruj tortownicę o średnicy 24 cm cienką warstwą tłuszczu, posyp mąką
i przełóż ciasto do formy. Wygładź wierzch, piecz przez 45 minut.
4 Wyjmij z piekarnika, ostudź, po czym przełóż ciasto z formy na paterę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem
i posiekanymi pistacjami.

 

1 porcja zawiera: wartość energetyczna: 422 kcal, białko: 12,3 g, tłuszcze: 23,8 g (w tym nasycone: 7,8 g), węglowodany: 39,7 g, cukier: 39 g

Składniki

• 500 g odsączonej ricotty
• starta skórka z 2 cytryn
• 4 duże jajka, białka i żółtka
• 300 g cukru
• 250 g mielonych migdałów
• 250 g gorzkiej rozpuszczonej czekolady
• 1 laska wanilii pociętej wzdłuż na paski, nasiona usunięte
• pół łyżeczki mielonego cynamonu
• cukier puder i rozgniecione lub zmiksowane pistacje do dekoracji

Reklama
Polub nas na Facebooku