Reklama

Kokosowa owsianka

Kokosowa owsianka

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

To najpyszniejsza owsianka, w dodatku z korzyścią dla twojego zdrowia. Nie zużyjesz całej owsiankowej mieszanki na jedną porcję, ale to dobry pomysł, by wykonać większą partię i zachować resztę na kolejny poranek. Albo na kolejną porcję tej kokosowej owsianki albo, żeby wymieszać ją z twoja ulubioną mieszanką owoców i orzechów.

Na początek wykonaj swoją owsiankową mieszankę. Połącz wszystkie składniki w szczelnym pojemniku i użyj tyle mieszanki ile potrzebujesz.

Umieść 200 g mieszanki na owsiankę w średniej wielkości garnku. Dodaj mleko kokosowe, 700 ml wrzątku i skórkę z pomarańczy. Przekrój laskę wanilii wzdłuż, wyskrob ziarenka, następnie dodaj laskę i ziarenka na patelnię.

Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż mieszanka zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Zetrzyj na grubych oczkach do miski gruszki (lub zetrzyj jedną i drobno pokrój drugą w cienkie zapałki). Następnie pokrój i delikatnie wymieszaj jeżyny.

Podpiecz orzechy na suchej patelni na średnim ogniu. Następnie drobno je pokrój.

Wyjmij laskę wanilii z patelni. Podawaj owsiankę w miseczkach, pokrytą owocami, nasionkami chia, orzechami i odrobiną miodu.

Składniki

200 g mieszanki owsiankowej (patrz poniżej)

350 ml niesłodzonego mleka kokosowego

1 pomarańcza

1 laska wanilii

2 gruszki

1 garść jeżyn

1 łyżka orzechów laskowych

1 łyżeczka nasion chia

płynny miód, do skropienia


Mieszanka na owsiankę z czterech ziaren

200 g płatków owsianych

100 g otrębów owsianych

100 g mąki owsianej

100 g kaszy quinoa

Reklama
Polub nas na Facebooku