Uroda i zdrowie

Tuńczyk z ryżem i warzywami – pomysł na posiłek do pracy

Przygotowując posiłek do pracy, warto zadbać o to, aby był smaczny i zdrowy. Jedną z ciekawszych propozycji jest tuńczyk z ryżem i warzywami. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek i zapiekanek. Jej plusem jest też nieograniczona dostępność składników oraz łatwość wykonania. Warto przetestować, jak smakuje. Tym bardziej że daje uczucie sytości i można je modyfikować według preferencji smakowych. Jak w takim razie przygotować ryż z warzywami i tuńczykiem, aby zapewnić sobie pyszny posiłek do pracy? Oto sprawdzony przepis.

Ryż z tuńczykiem i warzywami – jak zrobić krok po kroku

Do przygotowania tuńczyka z ryżem i warzywami potrzebne są składniki, które zazwyczaj są pod ręką. To oczywiście puszka tuńczyka w oleju, ryż (najlepiej kolorowy) oraz warzywa: pół papryki czerwonej, jedna czwarta cukinii oraz cebula. Miłośnicy szpinaku mogą wzbogacić danie o ten składnik, choć jego pominięcie nie powinno wpłynąć na smak potrawy. Na pewno niezbędne są przyprawy, czyli pieprz, sól i łyżeczka oleju. Przygotowując posiłek do pracy, należy zacząć od ugotowania ryżu według przepisu na opakowaniu. W kolejnym kroku należy umyć cukinię oraz paprykę i usunąć gniazdo nasienne. Cukinię, paprykę oraz cebulę należy drobno pokroić. Kolejnym krokiem jest delikatne podsmażenie warzyw na oleju. Jeśli w przygotowywanej potrawie został uwzględniony szpinak, to należy dodać jego liście po podsmażeniu. Warzywa powinny być doprawione solą i pieprzem według uznania. W kolejnym kroku należy je połączyć i dobrze wymieszać z ryżem. Ostatnim krokiem jest dodanie tuńczyka i porządne wymieszanie składników. Gotową sałatkę można przełożyć do śniadaniówki.

Ryż z tuńczykiem – szybki posiłek do pracy

Tuńczyk z ryżem i warzywami to smaczna potrawa, której przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jego plusem jest też cena – składniki można kupić niemal w każdym sklepie, a ich koszt nie powinien nadszarpnąć Twojego budżetu. Co ważne, danie można modyfikować według preferencji smakowych. Dotyczy to nie tylko dodawanych przypraw, ale włączenia innych produktów. W alternatywnej wersji można dołączyć marchew, pomidory lub bakłażan. Warto przetestować ten wariant, szczególnie, gdy warzywa są świeże. W sezonie zimowym można pokusić się o dodanie pomidorów z puszki. Ponadto olej z powodzeniem można zastąpić zdrowszą oliwą z oliwek. Ciekawego smaku potrawie nadadzą z kolei zioła prowansalskie. Suszone oregano czy bazylia to przyprawy, które sprawdzają się w każdym połączaniu. Dla miłośników ostrych, wyrazistych potraw dobrym rozwiązaniem będzie dodanie ostrej sypkiej papryki. W delikatniejszej wersji paprykę można zastąpić dwoma łyżeczkami kurkumy, połową łyżeczki kminku i garścią kolendry. Dobry efekt da też dodanie orzeszków piniowych. Należy jednak pamiętać, że wystarczy ich zaledwie 20 gramów, aby potrawa uzyskała zrównoważony smak. Jak widać tuńczyk z warzywami i ryżem może występować w wielu różnych wariantach. Dzięki temu ten pomysł na posiłek do pracy nigdy się nie nudzi, a sama potrawa zawsze dobrze smakuje.

Sprawdź też inne artykuły

1 Comment

  1. profesjonalna treść, nic dodać, nic ująć

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.