Hobby

Jak samodzielnie zrobić likier?

Miłośników likieru nie brakuje, zwłaszcza wśród przedstawicielek płci pięknej. Trunki tego rodzaju można znaleźć w każdym sklepie monopolowym, ale najlepiej smakują te przyrządzone w domu. Jeżeli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić likier, przepis na ten słodki alkohol powinien być Ci znany. Na szczęście istnieje wiele receptur na smaczny likier domowej roboty. Przetestuj kilka z nich, a na pewno znajdziesz taki, w którym się zakochasz.

Likier – jak zrobić i co warto o nim wiedzieć?

Likier to nic innego jak wysokoprocentowy napój alkoholowy. Jego cechą charakterystyczną jest zazwyczaj bardzo słodki smak. Jeżeli chodzi o zawartość procentów, najczęściej waha się ona w granicach od 20% do nawet 50%. Wbrew pozorom likierem można się upić. Istnieje naprawdę mnóstwo rodzajów tego trunku. Nie sposób jednak ukryć, że jednym z najpopularniejszych jest adwokat, który przygotowywany jest na bazie jajek. Na uwagę zasługuje także likier migdałowy, określany mianem Amaretto. Wspomnieć trzeba także o likierze cytrynowym, czyli o limoncello. Generalnie likiery dzieli się na ziołowe, owocowe, korzenne oraz korzenno-owocowe. Bardzo wiele z nich możesz samodzielnie przyrządzić w swoim domu. Testuj różne przepisy, a na pewno dowiesz się, jak zrobić likier, w którym zasmakujesz na dłużej.

Poznaj przepis na likier cytrynowy

Jednymi z najpopularniejszych alkoholi tego typu są owocowe. Jeżeli cenisz sobie trunki rześkie, idealne na lato, warto przyrządzić likier domowy właśnie na bazie takich składników. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie domowej wersji słynnego likieru limoncello. Zdaniem wielu osób jest to najlepszy likier, jaki można pić. Do jego przyrządzenia będziesz potrzebować przede wszystkim cytryn. Powinny być mocno dojrzałe i soczyste. Do przygotowania 1,5 litra alkoholu potrzebować będziesz około 2 kg owoców i 0,5 l spirytusu. Wyposaż się także w 0,5 kg cukru oraz w 0,5 l wody. Po umyciu cytryn zetrzyj z nich skórkę, a następnie umieść ją w słoiku i zalej spirytusem. Słoik należy pozostawić zakręcony w zacienionym miejscu na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu należy rozpuścić cukier w wodzie, a po wystudzeniu syropu zalać nim skórkę z cytryn. Po tygodniu zawartość słoja trzeba przecedzić przez sitko i przelać do karafki.

Kawowy likier – przepis

Miłośników kawy nie brakuje. Jeżeli więc marzy Ci się kawowy likier, jak zrobić go tak, abyś był zadowolony? Na szczęście jest to banalnie proste. Potrzebny będzie Ci kubek zaparzonego napoju, szklanka cukru oraz szklanka wody. Wyposaż się także w łyżkę gorzkiego kakao oraz w szklankę wódki. Przyda Ci się również pół szklanki białego rumu. Przepis na likier kawowy nie jest skomplikowany. Pierwszy krok to rozpuszczenie w kawie cukru oraz kakao. Następny krok stanowi dolanie do niej wody. Po ostygnięciu kawy należy wymieszać ją z rumem i wódką. Później wystarczy już tylko przelać powstały płyn do przygotowanej wcześniej butelki i bardzo dobry likier kawowy jest już w zasadzie gotowy. Zanim go jednak skosztujesz, pozostaw naczynie w zacienionym miejscu na dwa tygodnie.

Sprawdź też inne artykuły