Jak gotować dietetyczne zupy?
Mając dolegliwości żołądkowe bądź będąc po przebytej operacji, szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednią, delikatną dla żołądka dietę. Właściwy i lekkostrawny sposób odżywania potrafi znacząco wpłynąć na późniejsze samopoczucie oraz zdrowie. Jeśli i Ty jesteś zmuszony do zastosowania lekkiego menu, warto, byś poznał się z poniższymi przepisami na zupy dietetyczne, by urozmaicić swój codzienny jadłospis.
Zupy dietetyczne po operacji i nie tylko
Dieta lekkostrawna pomocna jest nie tylko dla tych, którzy są po świeżo przebytych operacjach – odpowiednie, delikatnie menu nierzadko stosuje się wówczas, gdy cierpi się na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe, jak biegunka, zaparcia, wymioty czy bóle brzucha. Przez to, że nie obciąża żołądka i usprawnia proces trawienny, jest zalecana również niemowlętom oraz małym dzieciom i coraz częściej decydują się na nią osoby, które pragną zrzucić zbędny balast kilogramów i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
By zacząć swoją przygodę z kuchnią lekkostrawną, najlepiej zacząć od przygotowania lekkostrawnych zup, które nie tylko szybko przyrządzisz, ale i porządnie się nimi najesz. Poniżej znajdziesz najprostsze i bardzo smaczne przepisy na zupy fit!
Dietetyczne zupy – przepisy
Krupnik lekkostrawny
Jedną z najpopularniejszych dietetycznych zup jest krupnik na kaszy jaglanej. Jego przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste, ponieważ potrzebujesz zaledwie:
– 3 średnie marchewki
– jedno opakowanie kaszy jaglanej (woreczek)
– połówkę selera
– dwa korzenie pietruszki
– liście pietruszki (tak na dwie łyżki)
– liść laurowy
– dwa ziarna ziela angielskiego
– sól i pieprz
Mając przygotowane wszystkie składniki, możesz zabrać się za gotowanie zupy, którą zrobisz dosłownie w czterech krokach:
- Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w kosteczkę. Następnie wrzuć je do garnka i zalej wodą. doprowadź wszystko do wrzenia.
- Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, wrzuć do garnka liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
- Po upływie pół godziny wsyp do zupy suchą kaszę i gotuj tyle czasu, ile zaleca producent na opakowaniu (zazwyczaj nie dłużej niż 15 minut).
- Dodaj sól i pieprz oraz posyp posiekaną pietruszką.
Fit zupa ogórkowa
Bardzo dobrą zupą na dolegliwości żołądkowe jest prosta i smaczna zupa ogórkowa. Jej przygotowanie również nie zajmie Ci dużo czasu. Wystarczy byś zaopatrzył się w:
– kilogram ziemniaków
– włoszczyznę
– pół kilo ogórków kiszonych
– koperek
– 2,5 litra wody
– liść laurowy
– ziele angielskie
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od zagotowania garnka z wodą. Następnie umyj i obierz włoszczyznę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Wrzuć wszystko do wrzątku.
- Posól i popieprz gotującą się zupę i gotuj ją, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Umyj ziemniaki, obierz i pokrój je w kostkę, a następnie wrzuć je do zupy z miękkimi warzywami.
- Wyjmij włoszczyznę i gotuj wszystko przez 10 minut.
- Po tym czasie wrzuć starte ogórki kiszone i gotuj zupę kolejne 10 minut.
- Posyp całość posiekanym koperkiem, wyłącz ogień – Twoja fit zupa ogórkowa jest już gotowa!