Reklama

Zupa z pieczonej marchwii

Zupa z pieczonej marchwii

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Słodka i aromatyczna zupa z super łatwymi chlebkami pita do maczania.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Umieść marchew, koper i cebulę w naczyniu do pieczenia i skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz przez 20 minut, następnie dodaj ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż z powrotem do piekarnika na 20 minut, lub do momentu gdy warzywa będą miękkie i rumiane. Obierz czosnek.

Umieść pieczone warzywa w dużym garnku z bulionem warzywnym i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, następnie zmiksuj blenderem do uzyskania całkowicie gładkiej masy.

Czas na przygotowanie chlebków pita.

Podpiecz nasiona kopru na suchej patelni przez 30 sekund lub do momentu aż zaczną wypuszczać aromat. Z grubsza rozdrobnij tłuczkiem w moździerzu, następnie przełóż do miski z mąką i 1/2 łyżeczki soli.

Rozpuść drożdże i cukier w 100 ml ciepłej (nie wrzącej) wody, następnie do mieszaniny mąki i oliwy dodaj 60-75 ml gorącej wody i wymieszaj, aż ciasto będzie miękkie ale nie lepkie. Ugniataj przez 5 minut.

Włóż ciasto do miski z oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie naoliwionymi rękoma podziel ciasto na 8 porcji i i rozwałkuj każdą na cienki owal.

Układaj je piętrowo, oddzielając papierem do pieczenia, aby uniknąć sklejenia.

Rozgrzej patelnię grillową, aż zacznie dymić i rozłóż na niej chlebki (rób to partiami).

Podgrzewaj przez kilka minut z każdej strony, aż się przyrumienią i zaczną pęcznieć. Trzymaj w ciepłym ręczniku kuchennym, gdy zajmujesz się resztą.

Delikatnie podgrzej zupę i podawaj z porcją śmietany, pozostałymi częściami kopru i ciepłymi chlebkami pita.

 

Przepis: Alice Hart

 

 

Zobacz inne pomysły na marchewkę

Składniki

1 kg marchwii, obranej, przyciętej i pokrojonej
2 glówki kopru, przycięte i pokrojone, górę zostaw do podania
1 pokrojona cebula
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku, nieobrane
1,6 l bulionu warzywnego
100 ml śmietany o niskiej zawartości tłuszczu, do podania

 

Chlebek pita

• 1 łyżeczka nasion kopru
• 250 g maki
• 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek plus dodatkowa porcja do wyrabiania ciasta

Reklama
Polub nas na Facebooku