Reklama

Zupa minestrone: Żywieniowa Rewolucja Jamiego Olivera

Zupa minestrone: Żywieniowa Rewolucja Jamiego Olivera

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

Ta pożywna, zdrowa zupa jest pyszna, a do tego łatwa do przygotowania. Można w niej wykorzystać dowolne warzywa, które są akurat w domu. Parmezan nadaje jej wspaniały smak, a używany z umiarem jest świetnym źródłem wapnia, niezbędnego dla dobrej kondycji kości.

1 Obierz i pokrój drobno cebulę oraz czosnek. Obierz i pokrój na kawałki marchewkę, cukinię i seler, włóż do miski.

2 Odkrój końcówki porów, przekrój pory na cztery części wzdłuż i opłucz pod zimną wodą, po czym pokrój na 1 cm kawałki, dołóż do miski.

3 Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Osącz fasolę, odstaw.

4 Pokrój boczek na paski.

5 Na średnim ogniu rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Podsmaż boczek przez 2 min, na złoto.

6 Dodaj czosnek, cebulę, marchewkę, seler, cukinię, pory, oregano i liść laurowy, podsmażaj przez 15 min, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną.

7 Dołóż ziemniaki, fasolę i pomidory, wlej wywar. Wymieszaj, zgniatając pomidory grzbietem drewnianej łyżki.

8 Przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu mniej więcej pół godziny, aż ziemniaki będą miękkie.

9 W tym czasie wykrój z warzyw liściastych łykowate części, pokrój liście na kawałki.

10 Używając wałka pokrusz makaron w torebce (możesz też go wyjąć i owinąć ściereczką).

11 Nakłuj nożem ziemniaki, by sprawdzić, czy są ugotowane. Dodaj warzywa liściaste i pokruszony makaron, gotuj przez kolejne 10 min – makaron powinien być al dente czyli wystarczająco miękki, by nadawał się do jedzenia, ale nadal jędrny i sprężysty. Skosztuj przed podaniem, by się upewnić, czy ma odpowiednią konsystencję.

12 W razie potrzeby dolej trochę wody.

13 Porwij listki bazylii (jeśli jej używasz) i wymieszaj z zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę posypaną tartym parmezanem, z kawałkiem pełnoziarnistego pieczywa.

 

Jamie apeluje do nas wszystkich, byśmy gotowali dla własnego zdrowia. Ten przepis pochodzi z zestawu 10 przepisów Żywieniowej Rewolucji, dzięki którym każdy może się nauczyć, jak przygotowywać zdrowe posiłki dla siebie i swoich bliskich. Oryginalne przepisy można znaleźć na stronie jamiesfoodrevolution.org.

 

Składniki

1 ząbek czosnku

1 czerwona cebula

2 marchewki

2 gałązki selera naciowego

1 mała cukinia

1 mały por

1 duży ziemniak

1 puszka 400 g fasoli cannellini

2 plasterki wędzonego boczku

oliwa

½ łyżeczki suszonego oregano

1 liść laurowy

2 puszki 400 g pomidorów

1 l wywaru warzywnego

1 duża garść sezonowych warzyw liściastych, jak młoda kapusta, kapusta włoska,

jarmuż, botwina

100 g makaronu pełnoziarnistego

garść listków bazylii – opcjonalnie

parmezan

 

SPRZĘTY KUCHENNE

2 deski do krojenia

2 noże

duża miska

durszlak

duży rondel z pokrywką

drewniana łyżka

dzbanek z podziałką

wałek

tarka

Reklama
Polub nas na Facebooku