Reklama

Świeży bulion pomidorowy

Świeży bulion pomidorowy

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

„Ten fantastyczny, lekko dekadencki bulion to idealne danie na letni lunch lub przystawkę. Jeśli chcesz, by potrawa była bardziej sycącą ugotuj do niej makaron lub tortellini.”

Zacznij od przygotowania warzyw. Obierz i posiekaj cebule i czosnek. Podetnij i pokrój seler naciowy. Następnie posiekaj pomidory.

Włóż kurczaka, cebule, czosnek, seler naciowy i pomidory do dużego rondla. Całość zalej wodą. Następnie nałóż pokrywkę i na dużym ogniu doprowadź wywar do wrzenia. Ma się gotować przez około 30 minut.

Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę. Kurczak powinien być miękki.

Wyjmij kurczaka szczypcami i odłóż na bok (możesz go wykorzystać do innego dania np. do Kurczaka z pomidorami i kiełbasą chorizo). Przecedź zupę przez drobne sitko. Aby był jeszcze bardziej klarowny, przelej go przez 4 warstwy gazy. Spróbuj wywaru, by upewnić się, że został dobrze doprawiony. W razie potrzeby dodaj pieprzu i soli.

Jeśli podajesz zupę od razu, zbierz tłuszcz. Jeśli nie, włóź zupę do lodówki i zbierz tłuszcz po jej wyjęciu. Przed podaniem delikatnie podgrzej bulion. Jeśli uważasz, że wywar ma za mało wyrazisty kolor, przelej trochę do szklanki i dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszaj dokładnie zawartość szklanki i przelej ją do bulionu.


Danie to smakuje wybornie z odrobiną oliwy z bazylią, ziołami i szczyptą parmezanu.

Składniki

4 cebule
6 ząbków czosnku
4 łodygi selera naciowego
20 dużych pomidorów w różnych kolorach (około 2,5 kg)
1 cały kurczak z wolnego wybiegu (około 2 kg), należy odciąć tłuszcz
1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

Reklama
Polub nas na Facebooku