Reklama

Barszcz z buraków i pomidorów

Barszcz z buraków i pomidorów

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościśrednie

Obierz i pokrój w cienkie plasterki cebulę, obierz i drobno pokrój marchewkę oraz buraki. Następnie drobno pokrój selera. Obierz i rozgnieć czosnek.

Za pomocą nożyczek potnij pomidory jeszcze w puszce. Włóż do dużego garnka i wymieszaj z cebulą, marchewką, selerem, burakiem, czosnkiem, bulionem, przecierem i cukrem.

Zagotuj i podgrzewaj przez 5 minut.

Bardzo drobno poszatkuj kapustę, dodaj do dania i podgrzewaj przez kolejne 30 minut lub do momentu, gdy zmięknie.

Zmiksuj zupę na gładko lub zostaw w takiej formie jak jest.

Podawaj na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany i odrobiną drobno posiekanego szczypiorku.

Składniki

1 czerwona cebula

2 marchewki

2 duże buraki

2 gałązki selera naciowego

1 ząbek czosnku

1 x 400 g puszki pomidorów

1,2 litra ekologicznego bulionu wołowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka cukru

1/2 bardzo małej czerwonej kapusty

4 łyżki kwaśnej śmietany

kilka gałązek świeżego koperku

Reklama
Polub nas na Facebooku