Reklama

Azjatycki bulion z kuleczkami ryżowymi z kurczakiem

Azjatycki bulion z kuleczkami ryżowymi z kurczakiem

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

"Pyszne kuleczki ryżowe z kurczakiem i aromatyczny bulion warzywny zawsze działają na mnie kojąco. Jeśli chcesz, kuleczki ryżowe możesz przygotować wcześniej i włożyć do lodówki."

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go i odstaw do ostygnięcia.

Oddziel część liści kolendry, wrzuć je do miski z lodowatą wodą i odstaw na bok.

Resztę liści wrzuć do malaksera razem z ostudzonym ryżem.

Pokrój młodą cebulkę na cienkie plasterki. Następnie pokrój kurczaka. Posiekaj i rozgnieć trawę cytrynową. Obierz i pokrój imbir. Potem obierz czosnek.

Umieść składniki w malakserze, dodaj liście limonki kaffir (usuń łodyżki) i miksuj do uzyskania gładkiej masy.

Przełóż mieszankę na deskę do krojenia. Mokrymi rękami  podziel ją na 16 części i uformuj z nich kulki. Następnie przełóż kulki na talerz, przykryj folią i włóż do lodówki.

Na średnim ogniu rozgrzej dużą, żaroodporną patelnię. Dodaj odrobinę oleju słonecznikowego. Następnie podsmażaj kulki ryżowe przez 5 minut do uzyskania złocistego koloru.

Obierz krewetki. Przy użyciu ostrego noża usuń wszystkie czarne kawałki.

Wrzuć krewetki na patelnię i podsmażaj przez około 1 minutę. Następnie dodaj pastę miso i dolej 1,2 litra wrzątku. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Podziel każdą kapustę chińską na 6 części. Następnie przetnij wzdłuż groszek cukrowy. Dodaj składniki na 2 ostatnie minuty gotowania. Na ostatnie 30 sekund gotowania dodaj kiełki. Całość dopraw sporą porcją sosu sojowego.

Pokrój resztę cebulek na cienkie plasterki. Następnie drobno posiekaj papryczkę chilli. Przelej bulion i przełóż kulki, warzywa i krewetki do czterech misek. Gotowe porcje posyp cebulką, papryczką chilli i osuszonymi liśćmi kolendry. Danie serwuj z cząstkami cytryny.

Składniki

130 g brązowego ryżu

1 duży pęczek kolendry

6 młodych cebulek

4 udka kurczaka, pozbawione skóry i kości

1 łodyga trawy cytrynowej

5-centymetrowy kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

4 liście limonki Kaffir

olej słonecznikowy

8 surowych krewetek królewskich

2,5 łyżki pasty miso

2 kapusty chińskie

250 g groszku cukrowego

garść kiełków

sos sojowy z obniżoną zawartością soli

1 świeża czerwona papryczka chilli

1 limonka

Reklama
Polub nas na Facebooku