Reklama

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Przygotowanie

Czas przygotowania180 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościtrudne

W kawiarniach i restauracjach w Austrii, Niemczech, Szwajcarii i na Węgrzech danie to podawane jest przez cały dzień. Jest ostre i pożywne, idealne na zimę.


1. Na dużą patelnię wlej oliwę i podsmaż do miękkości cebulę, czosnek i paprykę. Następnie dodaj wołowinę i kontynuuj smażenie, aż mięso się zarumieni, a warzywa ugotują. Wsyp łyżkę papryki i gotuj kolejne 2 minuty. Dolej 200 ml bulionu wołowego. Doprowadź wywar do wrzenia i gotuj, aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Dodaj majeranek, nasiona kminku, ocet, pomidory i koncentrat pomidorowy. 

2. Dolej tyle bulionu, by zakryć mięso i warzywa, i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 godz, aż zmiękną. Następnie dodaj ziemniaki, resztę bulionu i trochę wody, jeśli wywar jest zbyt gęsty, i podgrzewaj na wolnym ogniu do ugotowania ziemniaków. Podawaj ze śmietaną wedle uznania. 

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

Oliwa extra vergine


250 g cebuli, pokrojonej w plasterki


2 zgniecione ząbki czosnku


1 zielona papryka bez gniazda, pokrojona w kostkę


500 g pręgi wołowej, pokrojonej w kostkę


1 łyżka papryki


1½ litra bulionu wołowego


1½ łyżki posiekanego majeranku


½ łyżki nasion kminku


czerwony ocet winny


2 pomidory, pokrojone w kostkę


1 łyżka koncentratu pomidorowego


200 g obranych i pokrojonych ziemniaków


kwaśna śmietana (opcjonalnie) jako dodatek do dania

Reklama
Polub nas na Facebooku