Reklama

Bulion drobiowy z tortellini

Bulion drobiowy z tortellini

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościtrudne

Ten przepis wymaga odrobiny miłości i czasu. Przygotowania warto zacząć we wczesny poranek lub popołudnie tak, żeby zdążyć przed obiadem. Rozwałkowywanie makaronu i zrobienie farszu na tortellini może się wydawać czasochłonne, ale naprawdę warto. Twoja rodzina to doceni.

1. Włóż całego kurczaka i boquet garni do dużego garnka i zalej wodą tak, żeby przykryć kurczaka. Doprowadź do wrzenia. Następnie przykręć ogień i gotuj wszystko na wolnym ogniu. Co jakiś czas zbieraj to, co unosi się na powierzchni bulionu. Całość gotuj przez 1-1,5 godziny, aż kurczak stanie się miękki, a mięso zacznie odchodzić od kości.

2. W międzyczasie przygotuj tortellini. Do robota kuchennego wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Następnie miksuj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę bulionu lub wody. Przełóż masę na posypaną mąką stolnicę i ugniataj przez parę minut. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw, by odpoczęło.

3. Wyjmij kurczaka z bulionu. Następnie zacznij obierać go z mięsa. Odłóż piersi z kurczaka na bok. Powinno z łatwością odejść od reszty kurczaka. Resztę mięsa z korpusu porwij na drobne kawałki. Wykorzystasz je do farszu. Przełóż mięso do miski. Dodaj posiekany estragon (zachowaj trochę liści na później) i starty parmezan. Dopraw do smaku pieprzem i solą i odstaw, by ostygło.

4. Podziel ciasto na 6 części. Za pomocą maszynki do makaronu (albo wałka pokrytego mąką) rozwałkuj pierwszą część ciasta na długi, cienki, 10-centymetrowy pasek. Następnie podziel go na 5-centymetrowe kwadraty. Posyp deskę mąką.

5. Umieść 1 łyżeczkę drobiowego farszu na środku kwadratu z ciasta. Następnie złóż ciasto w trójkąt i ściśnij boki, żeby farsz nie mógł wypłynąć. Następnie owiń ciasto wokół opuszka środkowego palca tak, żeby uzyskać formę pierścienia. Odłóż na posypaną mąką deskę. Kontynuuj, aż zużyjesz całe ciasto.

6. W trakcie robienia makaronu ponownie zagotuj bulion. Gdy zacznie wrzeć, dodaj marchewki i fenkuł. Po 15 minutach dodaj groszek, bób i piersi z kurczaka. Następnie pokrój szparagi na 1-centymetrowe kawałki. Dodaj do bulionu wraz z tortellini. Kluseczki wypłyną po paru minutach. To znak, że wszystko się ugotowało.

7. Przełóż marchewki i fenkuł do miseczek, w których będziesz podawać danie. Następnie przy użyciu dwóch widelców podziel piersi z kurczaka. Mięso przełóż do miseczek wraz z tortellini, groszkiem i bobem. Zalej wszystko bulionem. Serwuj z liśćmi estragonu i tartym parmezanem.

 

Składniki

- 1,5 kg kurczaka

- mieszanka tymianku, tymianku cytrynowego i pietruszki, związana w boquet garni

- 2 marchewki, grubo pokrojone

-1 fenkuł, grubo pokrojony

- 80 g groszku

- 80 g bobu

- 6 szparagów


Tortellini

- 300 g mąki typu 00 (plus jeszcze trochę do posypania stolnicy)

- 3 duże jajka

- odrobina bulionu drobiowego (opcjonalnie)

- pęczek estragonu, należy oderwać listki

- 20 g drobno startego parmezanu (plus jeszcze trochę do podania dania)

Reklama
Polub nas na Facebooku