Reklama

Kluseczki z dyni

Kluseczki z dyni

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

1. Zmiksuj ostudzoną pieczoną dynię na gładkie puree. Przełóż do dużej miski, zetrzyj masło, następnie gałkę muszkatołową. Dodaj do mieszanki 400 g mąki i proszek do pieczenia, dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj. W zależności od tego ile płynu zawierała dynia, możliwe, że trzeba będzie dostosować ilość mąki, aby ciasto było wystarczająco zwarte do rozwałkowania. Podziel na 4 części, posyp mąką i uformuj wałki o średnicy 1 cm. Pokrój na 1 cm kawałki i umieść na posypanej mąką stolnicy.

3. Ustaw dużą patelnię na średnim ogniu z odrobiną oliwy oliwek. Smaż boczek do chrupkości. Odstaw olej z boczkiem.

4. Zagotuj garnek z osoloną wodą. Gotuj kluski w dwóch partiach, aby zapobiec sklejaniu. Będą gotowe w 4-5 minut. Delikatnie mieszaj i oddzielaj w trakcie gotowania.

5. Na każdą partię umieść połowę bekonu i połowę tłuszczu na patelni na średnim ogniu. Dodaj listki szałwi i smaż około 45 sekund, aż będą chrupkie. Zdejmij patelnię z ognia i za pomocą łyżki cedzakowej przenieś kluski na patelnię z bekonem, tłuszczem i szałwią. Dodaj kilka łyżek wody z gotowania, kawałek masła, trochę parmezanu i wymieszaj do uzyskania kremowego sosu. Na koniec dodaj odrobinę startej gałki muszkatołowej i parmezanu.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: Jamie Oliver & David Loftus

 

Składniki

1 upieczona dynia piżmowa

50 g schłodzonego masła, plus kilka dodatkowych kawałków

1 gałka muszkatołowa

400-600 g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

oliwa z oliwek

16 plasterków wędzonej pancetty

pęczek świeżej szałwi, oberwane listki

150 g parmezanu, drobno startego

Reklama
Polub nas na Facebooku