Reklama

Paszteciki z dynią i szałwią

Paszteciki z dynią i szałwią

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Poziom trudnościśrednie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

Z dyni usuń pestki i pokrój miąższ na 8 cząstek. Następnie umieść pokrojoną dynię na blasze do pieczenia i posyp ją suszonym chilli, polej odrobiną oliwy i przypraw. Kawałki dyni przemieszaj, rozłóż równomiernie na blasze i piecz przez 35-40 minut. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Listki szałwii posiekaj. Kasztany pokrój na mniejsze kawałki. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Na średnim ogniu rozgrzej w garnku niewielką ilość oliwy. Wrzuć cebulę i podsmażaj przez 10 minut, aż lekko zmięknie. Następnie dodaj czosnek, szałwię i kasztany. Całość podsmażaj przez kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie przełóż wszystko do miski.

Z dyni zdejmij skórę i rozgnieć miąższ na gładkie purée, dodając parmezanu. Dyniowe purée przypraw do smaku.

Stolnicę lekko oprósz mąką i rozwałkuj ciasto francuskie na prostokąt o wymiarach 30x45cm i grubości 5mm. Płat ciasta podziel na dwie równe części.

Rozmąconym jajkiem posmaruj dłuższy brzeg każdego z płatów. Nadzienie rozłóż na środku płatów. Następnie każdy z płatów złóż na pół, sklejając brzegi jajkiem i lekko dociskając widelcem.

Każdy z rulonów pokrój na 8 równych kawałków i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Paszteciki posmaruj pozostałym jajkiem i piecz przez 20-25 minut, aż staną się lekko złociste i chrupiące.

 

Zobacz co przygotować z francuskiego ciasta.

 

Składniki

1kg dyni piżmowej

łyżeczka suszonego chilli

oliwa

1 cebula

4 ząbki czosnku

pół pęczka świeżej szałwii

200g kasztanów jadalnych pakowanych próżniowo

30g parmezanu

mąka pszenna do podsypywania ciasta w trakcie wałkowania

500g ciasta francuskiego na maśle

1 jajo od kury z wolnego wybiegu

Reklama
Polub nas na Facebooku