Reklama

Wegetariańska zapiekanka z serem pleśniowym

Wegetariańska zapiekanka z serem pleśniowym

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

„To fantastyczny przepis. Ta zapiekanka jest tak orzechowa i aromatyczna, że nawet fani indyka bożonarodzeniowego zrezygnują z niego na jej rzecz."

 

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Aby przygotować orzechową kruszonkę, przełóż orzechy i nasiona na blachę do pieczenia i praż w piekarniku przez około 5-6 minut. Następnie przenieś je do malaksera,dodaj purée z kasztanów, łój oraz syrop klonowy. Miksuj, aż składniki dokładnie się połączą, tworząc kulę. Masa będzie bardzo lepiąca, więc będziesz musiał ją zeskrobać ze ścianek urządzenia.

2. Połóż na blacie duży arkusz papieru do pieczenia i umieść na nim ciasto. Następnie przy pomocy rąk i wałka, posypanych bezglutenową mąką, rozwałkuj ciasto na grubość maks. 5 mm.

3. Jeśli robisz tartaletki, wysmaruj tłuszczem i posyp mąką cztery foremki na tarty z wyjmowanym spodem o średnicy 10 cm. Następnie dotnij ciasto tak, by pasowało do blaszek. Jeśli używasz dużej formy do tarty, dotnij ciasto do jej rozmiaru i przenieś je do niej przy użyciu łopatki do ryb. Podziurkuj ciasto widelcem. Potem przykryj je papierem do pieczenia i wysyp na nie fasolę lub ryż. Piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia na blasze do pieczenia; ciepłe ciasto będzie bardzo delikatne. Nie wyłączaj piekarnika.

4. Aby przygotować wierzchnią warstwę tarty, przełóż słodkie ziemniaki na blachę do pieczenia, spryskaj oliwą i piecz przez około 25 minut do uzyskania miękkości. W międzyczasie na średnim ogniu, na patelni rozpuść masło i dodaj grzyby oraz 1 łyżeczkę rozgniecionego czarnego pieprzu. Duś przez 6-8 minut, aż pieczarki zbrązowieją.

5. Upieczone słodkie ziemniaki miksuj w malakserze z kwaśną śmietaną, gałką muszkatołową, połową łyżki rozgniecionego czarnego pieprzu (lub wedle uznania), aż uzyskasz gładką, kremową w konsystencji masę.

6. Posyp ciasto pokruszonym serem pleśniowym, następnie przełóż na nie łyżką duszone pieczarki i rozsmaruj po nich masę ziemniaczaną. Całość posyp siemieniem lnianym, orzeszkami pistacjowymi i nasionami słoneczka. Tak przygotowaną tartę spryskaj odrobiną oleju rzepakowego i włóż do piekarnika na 6-7 minut, aż nabierze złocistego koloru. Danie podawaj na ciepło z warzywami.

 

Przepis: Emma Goss-Custard

To wariacja Emmy na temat bożonarodzeniowych potraw dla wegetarian. Pieczone warzywa, chrupiące ziemniaki i sos żurawinowy sprawiają, że danie to wprost rozpływa się w ustach.

Składniki

50 g posiekanych orzeszków pistacjowych

50 g siemienia lnianego

50 g nasion słonecznika

100 g purée z kasztanów

50 g bezglutenowego, wegeteriańskiego łoju

1 łyżka syropu klonowego

bezglutenowa mąka do posypania wałka 


Wierzchnia warstwa z serem pleśniowym:

400 g słodkich ziemniaków, pokrojonych w kostkę

olej rzepakowy

20 g masła

250 g pieczarek kasztanowatych, pokrojonych w plastry

rozgnieciony czarny pieprz

100 g kwaśnej śmietany 35%

szczypta gałki muszkatołowej

75 g wegetariańskiego sera pleśniowego

1 łyżeczka siemienia lnianego

1 łyżeczka posiekanych orzeszków pistacjowych

1 łyżeczka nasion słonecznika

Reklama
Polub nas na Facebooku