Reklama

Kalafiorowy dhal

Kalafiorowy dhal

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Obierz i pokrój w plasterki szalotkę i czosnek. Potnij kalafiora na różyczki.

Podgrzej trochę oleju w rondlu i usmaż większość szalotek i czosnku do miękkości. Następnie dodaj większość liści curry i połowę nasion gorczycy. Pokrusz do środka chili i smaż przez 2 minuty.

Dodaj kalafiora, łuskany żółty groch i mleczko kokosowe. Napełnij 1 pustą puszkę wodą i dodaj do garnka. Dopraw, zagotuj. Zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli płyn za bardzo się zredukuje, dodaj trochę wody.

Smaż pozostałe szalotki w oleju na wysokim ogniu, aż staną się chrupiące. Dodaj pozostałe liście curry i nasiona gorczycy i smaż przez minutę. Podawaj dhal z chrupiącą mieszanką szalotek.

Składniki

4 szalotki

1 ząbek czosnku

1 mały kalafior

olej arachidowy

1 mała garść liści curry

2 łyżeczki nasion gorczycy

1/2 suszonej czerwonej chili

300 g łuskanego żółtego grochu

2 x 400 g puszki mleczka kokosowego light

Reklama
Polub nas na Facebooku