Reklama

Wegańska zapiekanka z orzechami

Wegańska zapiekanka z orzechami

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

„Bycie weganinem nie wiąże się z rezygnacją z określonych smaków i aromatów. Ten przepis stanowi na to najlepszy dowód. To pyszne, doskonale przyprawione danie, które będzie smakować wszystkim bez wyjątku”

Tofu nadaje zapiekance dekadencką wręcz jedwabistość. Możesz przygotować danie w formie małych tartaletek lub jednej dużej tarty.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Aby przygotować orzechową kruszonkę, przełóż orzechy i nasiona na blachę do pieczenia i praż w piekarniku przez około 5-6 minut. Następnie przenieś je do malaksera,dodaj purée z kasztanów, łój oraz syrop klonowy. Miksuj, aż składniki dokładnie się połączą, tworząc kulę. Masa będzie bardzo lepiąca, więc będziesz musiał ją zeskrobać ze ścianek urządzenia.

2. Połóż na blacie duży arkusz papieru do pieczenia i umieść na nim ciasto. Następnie przy pomocy rąk i wałka, posypanych bezglutenową mąką, rozwałkuj ciasto na grubość maks. 5 mm.

3. Jeśli robisz tartaletki, wysmaruj tłuszczem i posyp mąką cztery foremki na tarty z wyjmowanym spodem o średnicy 10 cm. Następnie dotnij ciasto tak, by pasowało do blaszek. Jeśli używasz dużej formy do tarty, dotnij ciasto do jej rozmiaru i przenieś je do niej przy użyciu łopatki do ryb. Podziurkuj ciasto widelcem. Potem przykryj je papierem do pieczenia i wysyp na nie fasolę lub ryż. Piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia na blasze do pieczenia; ciepłe ciasto będzie bardzo delikatne. Nie wyłączaj piekarnika.

4. W międzyczasie przygotuj nadzienie tarty. Na średnim ogniu, na patelni rozpuść masło i dodaj grzyby oraz 1 łyżeczkę rozgniecionego czarnego pieprzu. Duś przez 6-8 minut, aż pieczarki zbrązowieją.

5. Na tej samej patelni rozgrzej resztę oleju i podduś szpinak z pieprzem. Gdy będzie gotowy, przełóż go do malaksera i zmiksuj na gładką masę z miąższem awokado, tofu, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

6. Pokrój słodkiego ziemniaka na cienkie plastry przy użyciu obieraczki do warzyw lub mandoliny. Powinieneś otrzymać górę obierków. Na małej patelni, na dużym ogniu rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i dodaj ziemniaki. Podsmażaj przez 4-5 minut. Ziemniaki powinny być złociste i chrupiące.

7. Rozsmaruj masę szpinakową po ostudzonym cieście. Następnie przełóż na nią uduszone grzyby. Całość udekoruj podsmażonymi kawałkami ziemniaka i prażonymi orzeszkami piniowymi. Gotowe danie podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z ziemniakami i innymi warzywami.

 

Przepis: Emma Goss-Custard

 

Składniki

50 g orzeszków piniowych i jeszcze trochę do przyozdobienia gotowego dania

50 g siemienia lnianego

50 g nasion słonecznika

100 g niedosładzanego purée z kasztanów

50 g bezglutenowego, wegeteriańskiego łoju

1 łyżka syropu klonowego

mąka bezglutenowa

 

Wierzchnia warstwa ze szpinakiem:

2 łyżki oleju rzepakowego

300 g pieczarek kasztanowatych, pokrojonych w plastry

260 g młodego szpinaku lub zamrożonego, pokrojonego szpinaku

1 łyżeczka rozgniecionego czarnego pieprzu

1 dojrzałe awokado

100 g jedwabistego tofu

szczypta gałki muszkatołowej

odrobina soku z cytryny

1/4 słodkiego ziemniaka

oliwa z oliwek

Reklama
Polub nas na Facebooku