Reklama

Ziemniaki pieczone z cytryną

Ziemniaki pieczone z cytryną

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Obierz i przekrój ziemniaki na pół. Pokrój cytrynę na ćwiartki i rozgnieć ziarenka kolendry w moździerzu.

Podgotuj ziemniaki we wrzącej posolonej wodzie przez 10 do 12 minut, aż zmiękną na zewnątrz. Dobrze odsącz i pozwól odparować przez 1 minutę.

Podgrzej kilka łyżek oleju na tacce w piekarniku przez kilka minut. Następnie wrzuć na nią ziemniaki, ćwiartki cytryn, rozgniecione ziarenka kolendry i oregano.

Dobrze dopraw solą i pieprzem i wymieszaj aż ziemniaki dobrze pokryją się oliwą.

Wrzuć do piekarnika i piecz przez 45 do 60 minut, przekręcając od czasu do czasu, aż się pięknie zezłocą ze wszystkich stron.

 

Zobacz inne pomysły na ziemniaki.

Składniki

1 kg ziemniaków

2 cytryny

1 łyżka ziaren kolendry

oliwa extra virgin

1 łyżka suszonego oregano

 

Reklama
Polub nas na Facebooku