Reklama

Nadziewane pieczone cebule

Nadziewane pieczone cebule

Przygotowanie

Czas przygotowania165 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

„Te cebulki nadziewane są delikatnie przyprawioną soczewicą, ryżem i skarmelizowanym miąższem cebuli. Po upieczeniu są aromatyczne, miękkie i słodkie."

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Odetnij górę i dół cebuli. Wlej do rondla wodę i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cebule i gotuj je na wolnym ogniu przez około 25 minut. Powinny być na tyle miękkie, by można było wbić w nie czubek noża.

Odcedź cebule i odstaw je do ostygnięcia. Przetnij je na pół i przy użyciu łyżeczki wydłub z nich miąższ. Każda cebulowa łupina powinna mieć około trzy warstwy.

Posiekaj drobno miąższ z cebuli. Na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj przez 10 minut do uzyskania miękkości, mieszając raz po raz. Podkręć ogień i podsmażaj przez kolejne 25 minut. Cebula powinna być złocista i chrupiąca. Przenieś ją n a talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym i dopraw do smaku.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wytrzyj patelnię po cebuli ręcznikiem kuchennym i dodaj rozgniecione nasiona kminku i kolendry. Podpiekaj je przez parę minut na średnim ogniu, aż poczujesz aromat przypraw.

Dodaj resztę oliwy z oliwek, ryż, soczewicę, kurkumę, ziele angielskie, cynamon oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie zamieszaj. Następnie dodaj bulion warzywny i doprowadź mieszankę do wrzenia. Nałóż pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Prawie cały płyn powinien wyparować. Zdejmij pokrywkę, nakryj danie ręcznikiem kuchennym, nałóż pokrywkę z powrotem i odstaw patelnię na bok na 10 minut.

Dodaj pieczoną cebulę, uprażone migdały większą część posiekanej natki. Całość dopraw do smaku. Następnie przełóż farsz do uprzednio przygotowanych łupinek cebul i złóż je jak kanapkę. Następnie przełóż je do pokrytej tłuszczem blaszki do pieczenia. Nadmiar farszu rozsmaruj po brzegach łupinek.

Spryskaj cebule octem winnym z czerwonego wina i posyp cukrem pudrem. Przykryj danie folią aluminiową i piecz w piekarniku przez 25 minut. Zdejmij folię na ostatnie 5 minut pieczenia. Gotowe danie posyp resztą płatków migdałowych. Nadziewane cebule najlepiej podawać na ciepło z sałatką z rukoli.

 

Przepis: Alice Hart

Składniki

6 dużych, obranych białych cebul

5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

1 łyżeczka delikatnie porozgniatanych nasion kminku

1 łyżka delikatnie porozgniatanych nasion kolendry

100 g białego ryżu basmati

100 g soczewicy brązowej

1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka cynamonu

400 ml bulionu warzywnego

50 g uprażonych płatków migdałowych (plus jeszcze trochę do przybrania dania)

1 duża garść posiekanej natki pietruszki

2 łyżki octu winnego z czerwonego wina

szczypta cukru pudru

rukola do podania z daniem (opcjonalnie)

Reklama
Polub nas na Facebooku