Reklama

Marynowana dynia

Marynowana dynia

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

„Przygotowanie tego dania jest czasochłonne, ale przekonasz się, że warto. Marynowana dynia w kanapce z serem smakuje wybornie!"

Przygotuj 1-litrowy słoik do marynowania. Umyj go dokładnie wraz z pokrywką. Zdejmij gumową uszczelkę. Włóż słoik do piekarnika i rozgrzej piekarnik do temperatury 100 stopni Celsjusza. Trzymaj słoik w piekarniku przez około 30 minut. Włóż gumową uszczelkę do garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut. Wyłącz palnik i poczekaj, aż woda ostygnie.

Obierz i posiekaj drobno cebulę. Następnie obierz i pokrój czosnek i imbir. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Gdy zacznie skwierczeć, dodaj nasiona kozieradki i gorczycy. Powinny z miejsca zacząć podskakiwać. Następnie dodaj cebulę, czosnek i imbir. Przykręć ogień i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż mikstura nabierze pięknej brązowej barwy.

Usuń nasiona z dyni i pokrój ją na duże kawałki. Przekrój papryczki na pół i usuń z nich gniazda. Dodaj na patelnię resztę przypraw i gotuj przez minutę na wolnym ogniu. Następnie dorzuć pomidory. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez parę minut. Zetrzyj i dodaj skórkę z limonki. Wyciśnij sok z limonki do miarki kuchennej i dolej ocet jabłkowy. Powinieneś uzyskać 500 ml mieszanki. Wlej ją na patelnię, dodaj papryczki chilli i dynię. Całość doprowadź do wrzenia.

Wytrzyj uszczelki ręcznikiem kuchennym, zamocuj je z powrotem do pokrywek i ustaw rzędem słoiki. Gdy dynia będzie gotowa, odcedź ją łyżką durszlakową i przełóż do czystej miski i odstaw na bok. Dosyp na patelnię soli i cukru i gotuj, aż mieszanka zgęstnieje. Przełóż dynię z powrotem na patelnię. Zanim wyłączysz palnik, upewnij się, że dynia jest pyszna i gorąca.

Przełóż piklowaną dynię to wysterylizowanych słoików, póki wszystko jest gorące. Wytrzyj dokładnie brzegi słoików i zakręć je. Następnie odstaw je, by ostygły. Za parę tygodni dynia będzie gotowa do spożycia.

 

Zobacz inne pomysły na dynię.

Składniki

2 średnie, czerwone cebule

3 ząbki czosnku

kawałek imbiru o wielkości 2,5cm

30 ml oleju roślinnego

1łyżeczka nasion gorczycy

1łyżeczka nasion kozieradki

500 g dyni

2 świeże, zielone papryczki chilli

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżka mielonego kminku

1 łyżka kurkumy

puszka krojonych pomidorów (400 g)

6 limonek

350 - 450 ml octu jabłkowego

1 1/2 łyżeczi soli morskiej

250 g cukru trzcinowego

Reklama
Polub nas na Facebooku