Reklama

Spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Obierz i pokrój cukinie w cienki paski przypominające kształtem ‘spaghetti’. Umieść w durszlaku z odrobiną oliwy i szczyptą soli. Wymieszaj, połóż nad miską na 10 minut, aby odsączyć płyny.

Na pesto, podpiecz migdały, zmiksuj z czosnkiem w mikserze. Oberwij do środka listki bazylii, zetrzyj parmezan, wyciśnij sok z cytryny i dodaj większość rukoli (zachowując trochę do podania). Zmiksuj całość na pastę.

Powoli dodaj oliwę i ponownie zmiksuj na gładką masę. Dopraw i wymieszaj pesto z cukinią. Posyp odłożoną rukolą i podawaj.

 

Zobacz przepis na wegańskie spaghetti.

Składniki

  • 4 cukinie
  • 70-100 ml oliwy z oliwek, plus kilka dodatkowych kropli
  • 100 g migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 50 g sera Parmezan
  • ½ cytryny
  • 300 g rukoli
Reklama
Polub nas na Facebooku