Reklama

Świeża salsa verde

Świeża salsa verde

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Salsę można spożywać w dwóch wersjach: chrupiącej i gładkiej. To cudowny sos, który jest jednocześnie świeży i bardzo aromatyczny. Świetnie smakuje, zarówno gdy zostawisz składniki grubo pokrojone lub gdy zmiksujesz je do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy.

1. Rozgrzej patelnię grillową. Podpiecz papryczki chilli, aż ich skórka uzyska lekko czarny kolor. Następnie przełóż je do miseczki, przykryj folią  i pozostaw do ostygnięcia.

2. Następnie zgrilluj zielone pomidory i cebulę w piórach. Warzywa powinny się lekko skarmelizować po bokach.

3. Wyjmij papryczki z miski i usuń czarną skórkę. Jeśli wolisz mniej ostry sos, usuń z nich również gniazda. Teraz musisz zdecydować, czy wolisz chrupiącą czy aksamitną salsę.

4. Jeśli wolisz sos w wersji chrupiącej, posiekaj papryczki, pomidory, cebulę, czosnek, liście kolendry i awokado dużym, kuchennym nożem. Składniki powinny być podobnej wielkości. Następnie wymieszaj wszystko z sokiem z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem.

5. Aby uzyskać gładką masę, użyj blendera.

6. Sos idealnie pasuje do jajek i chrupiącego kurczaka. Przelej go do wyparzonych butelek. Możesz go przechowywać w lodówce przez około tydzień.

W jednej porcji: wartość energetyczna 45 kcal,tłuszcz: 2,2 g  (0,5 g tłuszczów nasyconych), 1,1 g białka, 4,3 g węglowodanów, 3,6 g cukru. 

 

Przepis: Anna Jones
Zdjęcie: Martin Poole

Składniki

• 2 duże zielone papryczki chilli, najlepiej typu serrano

• 12 zielonych pomidorów, obranych ze skóry i przekrojonych na pół

• 2 cebule, pokrojone w pióra 

• 1 ząbek czosnku, grubo posiekany

• mały pęczek kolendry, oddzielone liście

• 1 obrane awokado, pozbawione pestki, pokrojone w ćwiartki

• sok z 2 limonek

Reklama
Polub nas na Facebooku