Reklama

Dip z bakłażana

Dip z bakłażana

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Nagrzej piekarnik do 180 st. Ponakłuwaj bakłażany kilka razy za pomocą noża. Następnie piecz przez 45 minut aż nabiorą ciemnej barwy, zmiękną i lekko się skurczą. Pozostaw do wystygnięcia.

Obierz i rozgnieć czosnek, usuń nasiona z chili i je posiekaj, oberwij listki natki i również je posiekaj.

Za pomocą łyżeczki wybierz miąższ z bakłażana i przełóż do robota kuchennego. Zmiksuj z czosnkiem, chili, oliwą, solidną porcją soku z cytryny, natką i szczyptą soli morskiej oraz czarnego pieprzu.

Dopraw do smaku dodając w razie potrzeby oliwę i cytrynę. Umieść na talerzu i posyp papryką. Podawaj z chlebkami pita.

 

Zobacz jak zrobić dip paprykowy.

Składniki

1 bakłażan
1 ząbek czosnku
½ - 1 świeżego zielonego chili
½ pęczka świeżej natki
1 łyżka oliwy extra virgin
½ cytryny
½ łyżeczki wędzonej papryki

 

Reklama
Polub nas na Facebooku