Reklama

Granola z owocami

Granola z owocami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

Nie obawiaj się opiec ziaren i płatków do intensywnie złotego koloru. Dzięki temu granola nabierze bardziej karmelowego smaku.

1.     Nagrzej piekarnik do temp. 150 st. C. Podgrzej miód w rondelku. Płatki, nasiona, orzechy i kokos rozłóż na dużej blasze do pieczenia. Polej ciepłym miodem, wymieszaj za pomocą łyżki i wstaw do piekarnika na 20 minut. Przemieszaj od czasu do czasu.

2.     Po 20 minutach dodaj wszystkie owoce, pomieszaj raz (i postaraj się już nie ruszać do czasu aż ostygnie). Włóż ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut. Całość powinna zacząć się do siebie kleić.

3.     Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia zanim podzielisz na kawałki i przełożysz do słoików lub szczelnych pojemników. Granolę możesz w nich przechowywać do miesiąca. Podawaj z jogurtem i świeżymi lub podduszonymi sezonowymi owocami.

 

 

 

Przepis: Anna Jones
Zdjęcie: David Loftus

Składniki

• 8 łyżek miodu

• 300 g płatków owsianych

• 40 g pestek słonecznika

• 40 g pestek dyni

• 75 g migdałów ze skórką, posiekanych

• 30 g wiórków kokosowych

• 50 g suszonych wiśni

• 50 g daktyli, posiekanych

• 50 g suszonych moreli, posiekanych

• 50 g suszonych brzoskwiń, posiekanych

Reklama
Polub nas na Facebooku