Reklama

Tosty z awokado

Tosty z awokado

Przygotowanie

Czas przygotowania135 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

„Tego typu śniadanie znajdziesz w kawiarniach na terenie całej Australii. Smak kremowego awokado w połączeniu z cierpkim serem i słodkim pomidorem jest nie do pobicia. Ponieważ awokado jest gwiazdą tej potrawy, wybieraj tylko miękkie, dojrzałe okazy.”

Tę część możesz wykonać poprzedniego wieczora. Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Przekrój i umieść pomidory przecięciem do góry na blaszce do pieczenia. Dopraw solidnie i skrop oliwą.

Piecz powoli przez 1,5-2 godzin, lub do momentu, aż wypłyną z nich soki i wyschną. Możesz przygotować kilka porcji i przechowywać je w lodówce: pasują do makaronu, sałatek, grillowanego mięsa - tak naprawdę prawie do wszystkiego.

Gdy jesteś gotowy, by zasiąść do śniadania, oberwij listki bazylii i utrzyj je w moździerzu razem ze szczyptą soli na pastę. Wlej solidną porcję oliwy i wciśnij sok z połowy cytryny.

Pokrój awokado na pół i wyjmij łyżeczką miąższ. Umieść w misce, wyciśnij pozostałą połówkę cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Delikatnie rozgnieć widelcem, by połączyć składniki.

Podpiecz chleb. Rozłóż go na cztery talerze i posmaruj solidną porcją awokado dodając na wierzch pomidory.

Każdą porcję pokryj pokruszoną fetą, garścią rukoli i skrop oliwą bazyliową.

Składniki

4 pomidory śliwkowe lub 12 pomidorków koktajlowych

oliwa z oliwek

1 pęczek świeżej bazylii

1 cytryna

3 dojrzałe awokado

4 kromki chleba na zakwasie

150 g sera feta

4 garście rukoli

Reklama
Polub nas na Facebooku