Reklama

Naleśniki gryczane z prażonymi jabłkami i gruszkami

Naleśniki gryczane z prażonymi jabłkami i gruszkami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

1. W celu uprażenia owoców umieść gruszki i jabłka na dużej, dobrze rozgrzanej patelni. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu.


2. Aby przygotować ciasto naleśnikowe, wbij jajka do miski, dodaj masło, cydr, 250 ml wody i szczyptę soli. Następnie ubijaj wszystko na gładką masę, stopniowo dodając mąkę. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 30 minut.


3. Owoce powinny być miękkie, ale zachować swój kształt. Gdy tak się stanie, wyjmij masę z lodówki. Na patelni naleśnikowej rozpuść kawałek masła. Następnie rozprowadź po niej jedną chochlę ciasta. Gdy na powierzchni naleśnika utworzą się bąbelki, podważ jego brzegi szpatułką lub łopatką i przewróć na drugą stronę. Smaż przez minutę, aż się zarumieni. Następnie przełóż naleśnika na talerz i zacznij robić kolejnego. Podawaj z prażonymi owocami i śmietaną.

 

W jednej porcji: wartość energetyczna: 678 kalorii, w tym: 33,8 g tłuszczu (19 g tłuszczów nasyconych), 13,6 g białka, 71,6 g węglowodanów, 34,9 g cukru

 

Wypróbuj przepis na placki z owocami

Przepis: Andy Harris


Zdjęcie: Con Poulos

Składniki

  • 3 jajka

  • 100 g rozpuszczonego masła, dodatkowo kawałek do nasmarowania patelni naleśnikowej

  • 275 ml cydru

  • 250 g mąki gryczanej
  • śmietana do polania naleśników i owoców



 

Prażone owoce


  • 1 obrane jabłko pozbawione gniazda, pokrojone na duże kawałki
  • 
4 obrane gruszki, pozbawione gniazda, pokrojone na duże kawałki 
  • 150 ml cydru

  • odrobina calvadosu

  • 90 g cukru

  • 1 laska wanilii

  • starta skórka z jednej cytryny
 
  • starta skórka z jednej pomarańczy
Reklama
Polub nas na Facebooku