Reklama

Frittata z brokułami

Frittata z brokułami

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Nagrzej piekarnik do 220 st. Zblanszuj kawałki łodyżek brokułów w osolonym wrzątku przez 1-2 minut, odsącz. Wymieszaj z różyczkami z odrobiną oliwy z oliwek. Podpiecz na patelni grillowej na wysokim ogniu przez 8-10 minut, do miękkości. Pozostaw do ostygnięcia w misce, skrop odrobiną oliwy.

2. W misce ubij jajka, dopraw solą i pieprzem. Następnie wymieszaj z gałązkami natki, serem i brokułami.

3. Roztop masło z odrobiną oliwy z oliwek w 20 cm żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu. Wlej mieszankę jajeczną, szybko zamieszaj kilka razy. Gotuj przez 2-3 minuty lub do momentu, gdy masa zacznie się ścinać.

4. Wrzuć naczynie do piekarnika na 8-10 minut lub do momentu, gdy frittata zacznie pęcznieć, przyrumieni się i zetnie do końca.

5. W międzyczasie zrób sałatkę. Podpiecz orzeszki pinii na suchej patelni na średnim ogniu, często mieszając, aż się przyrumienią. W misce, w której będziesz podawać wymieszaj liście natki i podpieczone orzechy z odrobiną oliwy extra virgin i odrobiną soku z cytryny. Wyjmij frittatę z piekarnika i od razu podawaj z sałatką.

 


W porcji: 380 kcal, 33,2 g tłuszczy (9,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 16,9 g białka, 2,1 g węglowodanów, 1,5 g cukrów

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

200 g brokułów

oliwa extra-virgin

6 jajek

1 mały pęczek natki pietruszki, oberwane listki, gałąznki pokrojone

50 g sera stilton, lub innego sera z niebieską pleśnią, pokruszonego

1 czubata łyżka świeżo startego parmezanu

kawałek niesolonego masła

 

Sałatka

25 g orzeszków pinii

1 cytryna

Reklama
Polub nas na Facebooku