Reklama

Croissanty

Croissanty

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

Ciepły maślany croissant zjedzony na śniadanie to jedna z drobnych przyjemności w życiu każdego z nas. I nie musimy koniecznie mieszkać nad francuską piekarnią, aby móc sobie na nią od czasu do czasu pozwolić.

Przygotowanie prawdziwych croissantów jest niezwykle pracochłonne, ale poniższy przepis został stworzony z myślą o dzieciach, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Oczywiście wymaga on sporej cierpliwości i wielu etapów składania i wałkowania, więc konieczna może okazać się pomoc osoby dorosłej. Do przygotowania croissantów wykorzystaj mąkę o wysokiej zawartości glutenu, jednak uważaj, gdyż jego nadmiar może spowodować, że rogaliki będą twarde i gumowate. A teraz zakasaj rękawy i do dzieła! Wysiłek się opłacić, gdy twoja rodzina zasiądzie do śniadania we francuskim stylu, aby wspólnie delektować się domowymi croissantami posmarowanymi masłem.

 

1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodaj 50g masła i rozdrobnij je palcami. W mące zrób małe wgłębienie i wlej do niego ciepłe mleko wcześniej wymieszane z wodą. Zaproś dzieci, aby dłońmi wymieszały razem wszystkie składniki.

2. Zawartość miski przełóż na stolnicę wysypaną wcześniej mąką i pokaż dzieciom, jak przy użyciu dłoni wyrobić zwarte ciasto. Zagniataj je energicznie tak, aby równomiernie rozprowadzić gluten zawarty w mące i uzyskać gładką konsystencję.

3. Umyj miskę, w której wymieszałeś wcześniej składniki ciasta, i poproś dzieci o wysmarowanie jej dna olejem, aby zapobiec przyklejeniu się ciasta. Ciasto umieść w misce i obwiń ją folią. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. W tym czasie umieść resztę masła pomiędzy dwoma kawałkami folii i poproś dzieci, aby pomogły ci je ubić za pomocą wałka. Masło powinno uzyskać gładką konsystencję. Czynność tę należy jednak wykonywać szybko, aby nie dopuścić do zbytniego ogrzania masła. Następnie uformuj z ubitego masła prostokąt o wymiarach 20 na 15 cm.

5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (co zajmie około godziny), wyłóż je na wcześniej wysypaną mąką stolnicę i ponownie zagnieć, po czym uformuj prostokąt o wymiarach 50 na 25 cm. Na jego środku ułóż wcześniej przygotowane masło i zawiń boki ciasta tak, aby zakryły masło, formując kopertę. Tak przygotowane ciasto ponownie rozwałkuj, a następnie złóż na trzy części.

6. Ciasto zawiń w papier do pieczenia i schłodź w lodówce do czasu, aż masło ponownie stwardnieje (zajmie to przynajmniej 20 minut). Całą procedurę składania i wałkowania powtórz trzy razy, chłodząc ciasto za każdym razem do ponownego scalenia masła.

7. Natłuść i wysyp mąką dwie blaszki do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i przytnij brzegi. Powstały kwadrat podziel na trzy równe części. Z każdej z nich wytnij 4 lub 6 trójkątów o jak najbardziej zbliżonych wymiarach.

8. Oprósz dłonie mąką i delikatnie zwijaj prostokąty od podstawy w kierunku wierzchołka, nadając im kształt rogalików. Croissanty przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zajmie to około godziny).

9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Posmaruj croissanty roztrzepanym jajkiem i piecz przez 10-15 minut, aż wyrosną i staną się złociste. Upewnij się, że rogaliki dobrze się upiekły i pozostaw na kratce do ostygnięcia. Możesz je też zjeść na gorąco prosto z pieca.

 

Uwaga: W przepisie wykorzystano drożdże w proszku, ponieważ nie trzeba przygotowywać z nich rozczynu przed dodaniem do suchych składników. Jeśli nie znajdziesz ich w sklepie, możesz wykorzystać zwykłe drożdże (7g), które należy rozpuścić w mleku wymieszanym z wodą i pozostawić do wyrośnięcia, po czym dodać do suchych składników.

 

Przepis: Cara Hobday

Zdjęcia: Sam Stowell

 

Zobacz inny pomysł na śniadanie we francuskim stylu.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu
  • 7 g suchych drożdży (patrz uwaga)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do wysmarowania miski
  • 250 g zimnego masła, plus dodatkowe masło do wysmarowania blachy
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 roztrzepane jajko
Reklama
Polub nas na Facebooku