Reklama

Zapiekane jajka

Zapiekane jajka

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wysmaruj masłem 4 kokilki lub żaroodporne filiżanki i pokryj je startym parmezanem.

2. Podsmażaj szpinak w odrobinie masła i oliwy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Gdy zwiędnie przełóż na durszlak i odciśnij płyny. Drobno posiekaj, wymieszaj w misce ze śmietaną, solidną porcją gałki muszkatołowej, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj łupacza.

3. Nałóż porcje szpinaku do kokilek, do każdej wbij jajko i polej dodatkową porcją śmietany. Posyp solą i czarnym pieprzem, piecz na blasze przez 20 minut, aż białka się zetną, a żółtka nabiorą twojej ulubionej konsystencji. Podawaj z posmarowanymi masłem tostami.

 

 

 

Przepis: Ginny Rolfe
Zdjęcie: Tara Fisher

Składniki

40 g niesolonego masła

50 g parmezanu, drobno startego

500 g szpinaku

oliwa extra-virgin

4 łyżki śmietany o niskiej zawartości tłuszczu

świeżo mielona gałka muszkatołowa

200 g wędzonego łupacza

4 duże jajka z wolnego wybiegu

Reklama
Polub nas na Facebooku