Reklama

Śniadanie z patelni

Śniadanie z patelni

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

"Wracam do tego dania, bo jest hitem. Każdy uwielbia śniadania na ciepło. To porcja dla dwóch osób, ale łatwo zwiększysz proporcje dla większej liczby gości” – mówi Jamie.

1.     Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla do wysokiej temperatury. Na patelni o średnicy 24 cm rozgrzej na wysokim ogniu odrobinę oliwy. Przełam kiełbasę na połowę i połóż na patelnię razem z kaszanką i boczkiem. Pozostaw na kilka minut, aby nabrały chrupkości i przewróć na drugą stronę. Gdy będzie gotowe, zdejmij z patelni.

2.     Dodaj na patelnię grzyby i pomidory, odlej nadmiar tłuszczu i z powrotem połóż na niej mięso. Odgarnij składniki na bok, utwórz dwie dziury i wbij tam jajka. Poruszaj patelnią, by dobrze rozprowadzić białka. Gotuj przez minutę, wstaw pod grill na 2 minuty, lub do momentu gdy jajka zetną się tak jak lubisz.

3.     Podawaj na patelni z ciepłymi tostami i ulubionymi przyprawami.

 

 

Przepis:Jamie Oliver 
Zdjęcie: David Loftus

Składniki

• oliwa z oliwek
• 1 kiełbasa wieprzowa
• kawałek kaszanki (2-cm grubości)
• 2 plasterki wędzonego boczku z tłuszczykiem
• garść grzybów, grubo posiekanych
• 4 pomidorki koktajlowe
• 2 duże jajka
• tosty i przyprawy, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku