Reklama

Sałatka makaronowa z papryką

Sałatka makaronowa z papryką

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Namaczaj makaron w dużej misce z ciepłą wodą przez ok. 20 minut. W dużej głębokiej patelni zagotuj wodę. Odsącz makaron i wrzuć go na patelnię. Gotuj go przez parę minut do uzyskania miękkości. Odcedź makaron i przełóż go do miski z zimną wodą. 

2. Na dużej patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy, dodaj paprykę, czosnek, chilli. Podsmażaj, aż papryka lekko zmięknie. Odsącz makaron i umieść go na patelni. Dodaj słodką kukurydzę, cebulę, resztę oliwy z oliwek i sok z limonek. Wszystko dokładnie wymierszaj. Gotowe danie posyp posiekanymi orzeszkami i dopraw czarnym pieprzem. 

 

Przepis: Rebecca Rauter
Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

• 200 g makaronu ryżowego 

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• 1 czerwona papryka, pozbawiona gniazdka, pokrojona w paski

• 1 żółta papryka, pozbawiona gniazdka, pokrojona w paski

• 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

• 2 czerwone papryczki chili, pozbawione gniazda, drobno pokrojone w plasterki

• 198 g słodkiej kukurydzy z puszki, odsączonej i opłukanej

• pęczek młodej cebuli, drobno pokrojonej

• sok z 2 limonek 

• garść solonych orzeszków ziemnych, grubo pokrojonych

Reklama
Polub nas na Facebooku