Reklama

Sałatka z kiełkami

Sałatka z kiełkami

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób3 osoby Poziom trudnościłatwe

 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Podpiecz orzechy w płytkim naczyniu do zapiekania przez 4-5 minut. Powinny zmienić kolor na ciemniejszy, aby wydobyć z nich znakomity pieczony smak. Pozwól orzechom ostygnąć i pozostaw otwarty piekarnik.

Pokrój marchewki, pozostawiając mniejsze w całości, a większe krojąc wzdłuż na pół. Podgotuj przez 4 minuty, następnie odsącz.

Przenieś marchewki na blaszkę do pieczenia i skrop syropem klonowym lub miodem i olejem z awokado.

Piecz w piekarniku przez 12 do 15 minut. Potrząśnij blaszką, aby upewnić się, że sos pokrywa marchewki. Pozostaw, aby troszkę ostygły (lepiej podawać je jeszcze ciepłe).

Opłukaj kiełki, drobno posiekaj większość listków natki. Wymieszaj orzechy i lekko ostudzone marchewki w misce, w której będziesz podawać.

Na dressing wymieszaj większość skórki z pomarańczy z sokiem z pomarańczy, olejem awokado, syropem klonowym i miodem oraz 2 łyżeczkami rozgniecionego czarnego pieprzu.

Polej sałatkę sosem i wymieszaj, aby dobrze go pokryła. Posiekaj i posyp pozostałą natką. Rozłóż na wierzchu pozostałą skórkę z pomarańczy do ozdoby.

 

Składniki

70 g nieobranych orzechów w całości

200 g marchewek

2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu

1 łyżka oleju z awokado

200 g mieszanki kiełków

6 gałązek świeżej natki pietruszki

 

POMARAŃCZOWO-MIODOWY DRESSING

1 mała pomarańcza

1 łyżka oleju z awokado

2 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu

 

Reklama
Polub nas na Facebooku