Reklama

Sałatka z bakłażana

Sałatka z bakłażana

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Pokrój bakłażana na plastry grubości 1 cm. Obierz ząbki czosnku.

Na dużej patelni na średnim ogniu usmaż plastry bakłażana w dużej ilości oliwy z oliwek, przez około 5 do 6 minut z każdej strony lub do momentu, gdy nabiorą złocisto brązowego koloru. Najlepiej rób to partiami, dodając więcej oliwy w razie potrzeby, bo bakłażan sporo wchłania.

Przenieś na ręczniki kuchenne, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, poczekaj aż ostygnie zanim włożysz do lodówki przed podaniem.

Na dressing, oberwij i drobno posiekaj listki mięty. W moździerzu rozgnieć czosnek i szczyptę soli morskiej na pastę. Gdy będzie gładka, wymieszaj z oliwą z oliwek, octem, melasą z granatów i miętą.

Ułóż plastry bakłażana na półmisku, pokryj jogurtem, skrop dressingiem i posyp ziarnami granatu.

 

Zobacz przepis na makaron z bakłażanem.

Składniki

  • 450 g bakłażana (1-2 w zależności do rozmiaru)
  • oliwa z oliwek
  • pęczek świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka melasy z granatów
  • 9 łyżek gęstego jogurtu greckiego
  • 1 garść ziarenek granatu
Reklama
Polub nas na Facebooku