Reklama

Sałatka z kaszy bulgur

Sałatka z kaszy bulgur

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Umieść bulgur w misce, pokryj wodą i pozostaw na 30 do 45 minut, aby napęczniał i ostygł.

Włóż soczewicę, czosnek i listki laurowe do rondla i ustaw na średnim ogniu. Pokryj zimną wodą i zagotuj.

Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20 do 30 minut lub do momentu aż całość zmięknie. Odsącz w durszlaku, wyjmij czosnek i listki laurowe i umieść soczewicę w dużej misce.

Odsącz bulgur w durszlaku. Przenieś na suchą ściereczkę, zawiń i delikatnie wyciśnij, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dorzuć do soczewicy.

Obierz i pokrój w plastry szalotki. Obierz, usuń pestki i posiekaj pomidory. Usuń pestki i pokrój w paski paprykę. Następnie obierz i cienko pokrój cebulę. Oberwij listki pietruszki i mięty i je posiekaj. Drobno posiekaj koperek.

Dodaj przygotowane składniki do soczewicy, dopraw solą i czarnym pieprzem, dobrze wymieszaj. Wlej oliwę, melasę z granatu, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia składników.

Pozostaw na 30 minut, aby smaki sobą przeszły. Podawaj posypane sumakiem.

 

Zobacz jak przyrządzić zupę z soczewicą.

Składniki

  • 150 g ciemnej kaszy bulgur
  • 150 g zielnej lub żółtej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 świeże listki laurowe
  • 6 szalotek
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 4 łyżki melasy z granatów
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka sumaku
Reklama
Polub nas na Facebooku