Reklama

Sałatka pomidorowa

Sałatka pomidorowa

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

1. Aby przygotować dressing, rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Pomidory i czosnek umieść na blasze do pieczenia i podpiekaj przez 15 minut lub do zmięknięcia. Do blendera wrzuć podpieczone pomidory i wyciśnij miękki czosnek z łupinek. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do zmiksowanych pomidorów dodaj kilka chlustów oliwy oraz szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj ponownie i upewnij się, że dressing jest dobrze doprawiony. Odstaw.

2. Pomidorki koktajlowe umieść w misce, polej oliwą i posyp chilli, posiekanymi listkami bazylii oraz szczyptą soli. Odstaw.

3. Plastry sera halloumi rozłóż na desce i posyp czarnym pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię. Ułóż na niej jedną warstwę plastrów sera tak, aby większość z nich dotykała jej powierzchni, a pomiędzy niektórymi pozostała wolna przestrzeń. Podgrzewaj przez 45 minut lub do czasu, aż plastry sera zrumienią się i zaczną roztapiać, zlewając się ze sobą. Za pomocą łopatki ostrożnie przekręć ser na drugą stronę. Nie przejmuj się, jeżeli ser się przerwie. Plastry roztopią się, ponownie tworząc całość. Efekt końcowy powinien przypominać duży omlet. Gdy ser zrumieni się z obydwu stron, ostrożnie przełóż go na deskę.

4. Na serze rozłóż plastry pomidora odmiany Bawole Serce, nałóż przyprawione wcześniej pomidorki koktajlowe i posyp odłożonymi listkami bazylii. Podawaj z dressingiem z pomidorów i pieczonego czosnku.

 

Jeżeli nie wykorzystasz całego dressingu, możesz wstawić go do lodówki i wykorzystać jako bazę sosu do makaronu lub pizzy.

 

Porcja zawiera 297 kcal; 23,9g tłuszczu (w tym 11,4g tłuszczów nasyconych); 13,8g białka; 5,9g węglowodanów; 5,6g cukru

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcia: David Loftus

 

Zobacz przepis na inną sałatkę z pomidorami i halloumi.

Składniki

  • kilka garści kolorowych pomidorków koktajlowych pokrojonych w grubą kostkę (ok. 600 g)
  • oliwa Extra Virgin
  • 1 czerwona papryczka chilli pozbawiona nasion i drobno posiekana
  • pęczek bazylii (duże listki oderwij i drobno posiekaj, mniejsze odłóż)
  • 250 g sera halloumi pokrojonego w plastry o grubości 2 mm
  • 1 duży pomidor odmiany Bawole Serce pokrojony w cienkie plastry
  • 2 żółte pomidory
  • 2 pomarańczowe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
Reklama
Polub nas na Facebooku