Reklama

Zimowa sałatka

Zimowa sałatka

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

„Świetnie smakuje podawana z prostą pastą, pozostałą wędliną, w kanapce lub z prostym nadziewanym ziemniakiem i kawałkiem masła. Wszystkie resztki możesz przechowywać w lodówce i podawać jako bardzo elegancką wersję sałatki coleslaw”, mówi Jamie.

1. Włóż poszatkowana kapustę, marchewkę i cebulę do dużej miski. Jeśli masz jeszcze jakieś liście zimowych kapust, możesz je również dodać do miksu.

2. Włóż mleko do rondelka i gotuj na średnim ogniu z czosnkiem i anchois. Zostaw na ogniu na 10 minut, aż ząbki czosnku zmiękną, przelej do blendera. Dodaj ocet, oliwę z oliwek oraz musztardę. Miksuj przez kilka minut i spróbuj. Powinno być odrobinę kwaskowate, ale jeśli jest za bardzo, dodaj trochę oliwy dla równowagi. Dorzuć parę szczypt soli i świeżo mielony pieprz. Polej na poszatkowane warzywa.

3. Za pomocą dłoni wymieszaj całość i zaproś gości do stołu. Podgrzej ziarna na suchej patelni przez kilka minut i ciepłe rozrzuć po sałatce. Posyp listkami mięty i od razu zabieraj się do jedzenia.

 


Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: Jamie Oliver

Składniki

czerwona kapusta, poćwiartowana i drobno poszatkowana

biała kapusta, poćwiartowana i drobno poszatkowana

2 duże marchewki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki

4 cebule dymki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki

kilka listków jarmużu (opcjonalnie)

1 kubek mleka (około 300 ml)

6 ząbków czosnku, obranych

4 anchois

2 łyżki białego octu winnego

6 łyżek oliwy extra-virgin

1 łyżeczka  musztardy dijon

garść mieszanki ziaren np. maku, sezamu i słonecznika

mała garść świeżej mięty, zerwane listki i porwane

Reklama
Polub nas na Facebooku