Reklama

Chrupiąca sałatka z kalmarami i chorizo

Chrupiąca sałatka z kalmarami i chorizo

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

„Ta sałatka w hiszpańskim stylu świetnie smakuje ze schłodzonym sherry lub słodkim winem” – mówi Jamie. „Przypomina mi o kojących ciepłych letnich wieczorach w Hiszpanii. Więc zamknij oczy i wyobraź sobie, że tam jesteś”

1. Zbierz pokrojoną cebulę na półmisku, dodaj ocet winny i delikatnie wymieszaj, tak by ją lekko zamarynować. Odstaw.

2. W międzyczasie smaż chorizo na patelni, na średnim ogniu, przez 3-4 minuty, lub do momentu, aż nabierze chrupkości i zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodaj solidną porcję octu i wymieszaj. Odstaw.

3. W międzyczasie dopraw kalmary i smaż je na oliwie na wysokim ogniu przez 2-3 minuty, aż się zarumienią.

4. Szybko wymieszaj listki natki z czerwoną cebulą. Rozsyp na chorizo, na wierzch ułóż kalmary i od razu podawaj.

 

W porcji: 250 kalorii, 16,3 g tłuszczu (4,7 nasyconych tłuszczy), 28,1 g białka, 3,6 g węglowodanów, 1,4 g cukrów

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

1 czerwona cebula

ocet winny

100 g surowego chorizo, cienko pokrojonego

4 oczyszczone kalmary, z mackami, cienko pokrojone

oliwa z oliwek

listki z pęczka natki

Reklama
Polub nas na Facebooku