Reklama

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

1. Na dużej patelni, na oliwie lub maśle, usmaż do miękkości cebulę i selera naciowego. Dodaj ryż na risotto, podkręć ogień i mieszaj przez mniej więcej minutę. Dolej białego wina i mieszaj do momentu, aż wyparuje. Dodaj szparagi i zacznij dolewać bulion stopniowo po jednej wazowej  łyżce, aż ryż i szparagi się ugotują. Nie żałuj przypraw.

2. Wyłącz ogień i zmieszaj z masłem i parmezanem. Na koniec posyp posiekaną miętą i skórką cytryny.

 

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

• 1 cebula, drobno posiekana
• 4 gałązki selera naciowego, drobno posiekane
• 600 g ryżu na risotto
• 250 ml białego wina
• 2 pęczki szparagów, pokrojone
• 700 ml bulionu
• 100 g masła
• 60 g tartego parmezanu
• posiekana mięta, do podania
• skórka z cytryny, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku