Reklama

Jednogarnkowy ryż z kurczakiem

Jednogarnkowy ryż z kurczakiem

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Podgrzej oliwę w dużym garnku i podsmaż na niej kurczaka. Zdejmij mięso i odłóż. W tym samym garnku podduś cebulę do miękkości. Następnie dodaj czosnek i przyprawy. Gotuj przez około dwie minuty. Następnie dodaj ryż, daktyle, miód.

2. Włóż ponownie kurczaka do garnka i dobrze wymieszaj. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż ryż i kurczak będą gotowe.

 

 

Przepis: Laura Fyfe
Zdjęcie: Dan Jones

Składniki

oliwa z oliwek

2 skrzydełka lub nogi z kurczaka

1 cebula, pokrojona w kostkę

1 ząbek czosnku, rozgnieciony

2 łyżki mielonej kolendry

1 czubata łyżeczka kuminu

50 g ryżu długoziarnistego

150 g daktyli

1 łyżka miodu

Reklama
Polub nas na Facebooku