Reklama

Gravlax

Gravlax

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

„Zamarynowanie łososia w domu jest dziecinnie proste i co ważne możesz go przygotować zawczasu. Łosoś w przyprawach korzennych to świetna propozycja na święta. Jeśli masz w domu wystarczająco dużo rumu, wykorzystaj go do opłukania ryby z marynaty. Jeszcze bardziej podkręci smak potrawy. Marynowany łosoś to świetne danie do podania z kromkami chleba w porze brunchu.”

Marynowanie łososia rozpocznij z trzydniowym wyprzedzeniem. W celu przygotowania marynaty korzennej otrzyj skórkę z pomarańczy, papryczkę oczyść z pestek, a szalotkę obierz. Skórkę z pomarańczy, zioła prowansalskie, cynamon, papryczkę chilli, melasę oraz szalotkę zmiksuj na gładką pastę.

Pastę przełóż do miski i dodaj sól kamienną oraz cukier. Wlej dwie łyżki rumu i całość dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż podwójną warstwą papieru do pieczenia i ułóż na niej łososia, skórą do dołu. Ostrożnie wylej na rybę korzenną marynatę i za pomocą szpatułki rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni ryby.

Rybę zawiń w papier, a następnie obwiń całość dość ciasno folią spożywczą. Rybę włóż na 48 godzin do lodówki, obciążając ją czymś ciężkim od góry.

Po tym czasie wyjmij rybę z lodówki i delikatnie odwiń z folii i papieru. Trzymając rybę nad blachą do pieczenia, stopniowo opłukuj ją z marynaty. Możesz do tego celu wykorzystać rum lub zimną wodę. Za pomocą łyżki ściągnij ostrożnie marynatę z ryby. Łosoś powinien przejść już aromatem marynaty i zmienić kolor na ciemnoróżowy.

W celu przygotowania marynaty ziołowej wszystkie zioła drobno posiekaj i wymieszaj.

Blachę wytrzyj i ponownie wyłóż dwoma warstwami papieru do pieczenia. Łososia ułóż na blasze, skórą do dołu. Marynatę ziołową rozłóż na rybie, upewniając się, że cała jej powierzchnia jest nią dokładnie pokryta.

Tak jak poprzednio zawiń rybę w papier, po czym obwiń całość ciasno folią spożywczą. Rybę włóż na 24 godzin do lodówki, obciążając ją czymś ciężkim od góry.

Twój łosoś będzie gotowy następnego dnia. Marynaty ziołowej nie musisz spłukiwać. Wystarczy, że pokroisz rybę w ukośne plastry o grubości wedle własnego uznania. Łososia najlepiej podawać z marynowaną marchewką, papryczkami chilli i kromkami chleba posmarowanymi masłem.

 

Zobacz przepis na łososia marynowanego w miso.

Składniki

1,2 kg płatu z łososia 

Marynata korzenna

1 pomarańcz

1 papryczka chilli odmiany Scotch Bonnet

1 szalotka

łyżeczka ziół prowansalskich

pół łyżeczki cynamonu

łyżka melasy

6 łyżek soli kamiennej

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki rumu, plus dodatkowe 50 ml do opłukania ryby z marynaty

Marynata ziołowa

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka świeżego tymianku

pół pęczka szczypiorku

Reklama
Polub nas na Facebooku