Reklama

Pierożki z krewetkami

Pierożki z krewetkami

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Najpierw przygotowuj farsz do pierożków. Na dużym ogniu rozgrzej dużą patelnię. Dodaj wieprzowinę, rozdzielając ją drewnianą łyżką, i podsmażaj przez 5 minut, aż mięso uzyska złocisty kolor. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.

W dużej misce wymieszaj krewetki z 1/4 łyżeczki soli. Powinny się one zlepić.  Dodaj wieprzowinę i resztę składników. Całość dokładnie zamieszaj. Odstaw nadzienie na bok i zajmij się ciastem na pierożki.

W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z 25 g mąki ziemniaczanej i 200 ml wrzątku. Następnie dodaj resztę mąki ziemniaczanej i zagnieć ciasto. Weź 1 łyżeczkę ciasta i delikatnię je spłaszcz. Następnie przy użyciu wałka lub noża do ciasta rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie lub stolnicy tak, by utworzyło koło o średnicy 8 cm.


Na środku koła umieść 1 łyżeczkę nadzienia. Następnie zacznij składać ciasto w półksiężyc, dociskając brzegi z dwóch stron tak, by utworzyły się pliski. W ten sposób pierożek zacznie częściowo przypominać króliczka.

Rozciągnij  zlepione brzegi pierożka na długość 2 cm i  postrzęp je nożyczkami. Z powstałych paseczków uformuj coś na kształt króliczych uszek. Na koniec zrób dwa niewielkie wgłębienia z przodu pierożka i umieść w nich nasiona czarnego sezamu. Utworzą oczy króliczka.

Połóż koszyk do gotowania na parze na patelni z wrzątkiem. Połóż każdego pierożka na kwadracie z papieru do pieczenia i włóż je do koszyka. Przykryj pierożki pokrywką i gotuj przez 8 minut. Podawaj z sosem sojowym i chilli.

 

Przepis przygotowany przez Harry'ego Yeunga z restauracji Yang Sing w Manchesterze

 

 

Zobacz inny przepis na pierożki z krewetkami.

Składniki

nasiona czarnego sezamu do ozdobienia dania
sos sojowy do maczania pierożków
sos chilli do maczania pierożków

FARSZ

50 g chudej mielonej wieprzowiny
350 surowych krewetek z pancerzem, obranych i pokrojonych w kostkę
1/4 łyżeczki organicznego bulionu drobiowego w proszku
1 łyżeczka cukru
szczypta białego pieprzu
1/4 łyżeczki oleju sezamowego
60 g kiełków bambusa, pokrojonych w drobną kostkę
125 g zwykłej mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
150 g mąki ziemniaczanej

Reklama
Polub nas na Facebooku