Reklama

Dorsz z duszoną fasolą

Dorsz  z duszoną fasolą

Przygotowanie

Czas przygotowania135 minut Ilość osób7 osób Poziom trudnościtrudne

"Ta wspaniała, zdrowa, rybna kolacja obfituje w zimowe smaki, idealna z łagodnym w smaku, mięsistym dorszem. Jeśli nie uda Ci się dostać suszonej fasoli borlotti, po prostu użyj odpowiednika w postaci odsączonej fasolki z puszki."

Jeśli używasz suszonej fasoli borlotti w zalewie, odsącz ją na sitku i umieść w dużym rondlu. Zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz płomień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, aż do osiągnięcia miękkości (pomiń ten krok, jeśli używasz fasoli w puszce, ponieważ taka jest już gotowana).

Nagrzej piekarnik do 220 stopni.

Odsącz fasolę na sitku, wrzuć do miski i przykryj. Czerwone papryki umieść na blasze do pieczenia i zapiekaj przez 30 minut, aż zmiękną a ich skórki się przyciemnią.

Wyjmij je z piekarnika i przełóż do zamykanej torebki. Lekko potrząśnij, pozostaw na 5 minut, aż torebka wypełni się parą. Przełóż papryki na drewnianą deskę i pozbaw je skórek oraz nasion, używając palców lub noża. Grubo je posiekaj i umieść w misce; odstaw na bok. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 stopni.

Obierz i drobno posiekaj ząbki czosnku, zerwij i drobno posiekaj listki natki oraz grubo posiekaj jarmuż.

Przy użyciu moździerza, ucieraj przez kilka minut bułkę tartą, czosnek, natkę i połowę papryki. Przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oliwy i solidnie dopraw.

Ułóż plasterki szynki na dużej, drewnianej desce tak, żeby zachodziły jeden na drugi, po czym na środku umieść dorsza.

Przy pomocy łyżki rozmieść panierkę wzdłuż dorsza na każdej ze stron i zawijaj plasterki szynki wokół niego, tworząc coś na kształt rulonu. Przewiąż mocno sznurkiem, wkładając po liściu laurowym pod każdy węzeł.

Przenieś do lekko naoliwionej blachy do pieczenia i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Zapiekaj przez 30 minut, aż dorsz będzie dobrze upieczony a szynka chrupiąca.

W międzyczasie, na średnim ogniu podgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy. Dodaj fasolę borlotti, papryki i jarmuż. Dopraw i dodaj resztę papryki. Zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 12 -15 minut, od czasu do czasu mieszając, potem przełóż na półmisek. 

Umieść rulon dorsza na wierzchu i natychmiast podawaj, krojąc rybę w cienkie plastry przy pomocy ostrego noża.

 

Składniki

400 g suszonej fasoli borlotti, lub 1 x 400 g puszka fasoli

2 czerwone papryki

3 ząbki czosnku

250 g jarmużu

1/2 pęczka świeżej natki pietruszki

200 g grubo mielonej tartej bułki

1 łyżka wędzonej papryki

oliwa z oliwek

15 plasterków szynki hiszpańskiej iberico lub prosciutto

900 g filetów z dorsza o prostokątnym kształcie, bez skóry i bez ości, z proekologicznego źródła

4 świeże liście laurowe

Reklama
Polub nas na Facebooku