Reklama

Małże zapiekane z bekonem

Małże zapiekane z bekonem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Mocno rozgrzej grill.

Umyj małże pod zimną, bieżącą wodą, czyszcząc muszle szczoteczką i usuwając wszelkie zanieczyszczenia. Upewnij się, że wszystkie są szczelnie zamknięte. 

Obierz i bardzo drobno posiekaj czosnek, oskub gałązki tymianku, odsącz i cienko pokrój czerwone papryczki.

Głęboką patelnię, która pomieści wszystkie małże, ustaw na dużym ogniu. Wrzuć małże, skrop odrobiną wody i przykryj pokrywą. Gotuj na dużym ogniu, co chwilę potrząsając aż do otwarcia się wszystkich małż, po czym przełóż je na kratkę i pozostaw do wystudzenia.

Pokrój każdy plasterek boczku na trzy mniejsze i przełóż je wszystkie na patelnię z nieprzywierającą powłoką. Ostrożnie smaż na średnim ogniu, aż bekon stanie się chrupki z każdej strony.

Przełóż kawałki bekonu na talerz i umieść patelnię z powrotem na ogniu. Dodaj masło, czosnek i tymianek, a gdy zaczną skwierczeć, dodaj tartą bułkę. Smaż, potrząsając przez 2-3 minuty, aż do zrumienienia, przypraw solą morską i czarnym pieprzem. Zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia.

Kiedy małże wystygną, wyjmij je z muszli i pokrój na ćwiartki. Wrzuć je do miski, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę przypraw i skrop oliwą.

Wypłucz muszle i rozłóż na dużej brytfannie. 

Umieść po kilka kawałeczków papryki i jednej łyżce panierki w każdej muszli. Wciśnij w każdą z nich po kilka ćwiartek małż i przykryj resztą panierki. Wierzch dekoruj paskami bekonu i skrop oliwą. 

Po wypełnieniu wszystkich małż umieść brytfannę na dolnej półce pod gorącym grillem na 4-5 minut aż do momentu, gdy wszystko jest odpowiednio ciepłe, bekon skwierczy a panierka ma złotobrązowy kolor. Serwuj z małymi ćwiartkami cytryny, które posłużą do skropienia dania.

Składniki

10 dużych małż

4 duże ząbki czosnku

1/2 pęczka świeżego tymianku

4 czerwone papryczki ze słoika

8 plasterków dobrej jakości wędzonego boczku

kawałek niesolonego masła

200 g białej bułki tartej

1 cytryna

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Reklama
Polub nas na Facebooku