Reklama

Sardynki z kuskusem

Sardynki z kuskusem

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Włóż kuskus do miski i zalej 300 ml wrzątku. Następnie przykryj naczynie i odstaw je na bok. Na dużym ogniu rozgrzej patelnię grillową. Wetrzyj w sardynki odrobinę oliwy z oliwek i połóż je na patelnię. Posyp je szczyptą soli i smaż przez około 5 minut.

2. W międzyczasie wymieszaj w misce harissę z odrobiną oliwy z oliwek extra vergine i sokiem z 1 cytryny. Przewróć sardynki na drugą stronę i posmaruj je delikatnie sosem z harissy. Na brzegu patelni połóż połówkę cytryny, skórką do góry.

3. Zamieszaj kuskus widelcem i dodaj młodą cebulkę, oliwki, miętę oraz fetę. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek extra vergine oraz sok z drugiej połówki cytryny. Całość wymieszaj dokładnie i spróbuj, by upewnić się, że smaki się równoważą.

4. Aby sprawdzić, czy ryba się upiekła, sprawdź ją w najgrubszej części. Z gotowej sardynki z łatwością wyciągniesz kręgosłup. Przełóż kuskus na deskę lub talerze i ułóż na nim sardynki. Z boku dodaj jogurt polany odrobiną sosu z harissy. Dołóż rukolę i wyciśnij na każdą porcję trochę soku ze skarmelizowanej cytryny.

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz jak jeszcze wykorzystać kuskus.

Składniki

- oliwa z oliwek

- 8 x 60 g oprawionych sardynek

- 1 czubata łyżka harissy

- oliwa z oliwek extra vergine

- sok z 2 cytryn

- jogurt naturalny do podania z daniem

- 4 garście umytej i oszuszonej rucoli do podania z daniem

Reklama
Polub nas na Facebooku