Reklama

Curry z krewetkami i kokosem

Curry z krewetkami i kokosem

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób3 osoby Poziom trudnościłatwe

Mniej znaczy więcej. Używając odrobiny śmietanki kokosowej zamiast dużej ilości mleczka kokosowego nadasz potrawie kremowego smaku bez dodatku dużej ilości tłuszczu.

1. Podgrzej olej na patelni i na średnim ogniu przez 4-5 minut podsmażaj cebulę, czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową i liście limonki (jeśli ich używasz), aż zmiękną, ale zbytnio nie zbrązowieją.

2. Dodaj na patelnię krewetki, warzywa, śmietankę kokosową i bulion albo wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut lub do momentu gdy krewetki przestaną być surowe, a warzywa staną się miękkie.

3. Zdejmij patelnię z ognia i skrop całość odrobiną sosu rybnego i soku z limonki do smaku. Podawaj na ryżu przybrane posiekaną papryczką chili, kolendrą i ćwiartkami limonki.

 

 

Przepis: Kate McCullough
Zdjęcie: Laura Edwards

Składniki

1-2 łyżeczki oleju arachidowego
1 duża cebula, drobno posiekana

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1-2 czerwone chili, pokrojone w cienkie plasterki, plus porcja do podania

3 cm kawałek świeżego imbiru, posiekanego

½ łodygi trawy cytrynowej, drobno posiekanej

2 liście limonki (opcjonalnie)

400 g dużych surowych, obranych krewetek

200 g groszku cukrowego

100 g groszku

50 g śmietanki kokosowej

100 ml bulionu warzywnego lub wody

odrobina sosu rybnego

trochę soku wyciśniętego z limonki, plus ćwiartki do podania

ugotowany ryż, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku