Reklama

Ryba pieczona w soli

Ryba pieczona w soli

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościtrudne

Nagrzej piekarnik do 200 st C. Umieść sól i białka jajek w misce i wymieszaj do połączenia. Duże żaroodporne naczynie o owalnym kształcie pokryj warstwą solnej mieszanki. Połóż na to rybę i pokryj resztą miksu. Wetknij liście laurowe i tymianek do solnej skorupki i piecz przez 40 minut. Wyjmij rybę z piekarnika i poczekaj kilka minut, aby trochę ostygła. Następnie za pomocą noża rozbij warstwę soli i usuń. Zeskrob skórę ryby i pozbądź się ości. Podawaj z ćwiartkami cytryny i odrobiną oliwy z oliwek.

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

 


* Jeśli, tak jak my, chcesz użyć dwóch rodzajów aromatyzowanej soli, połącz oddzielnie po 500g  soli z chilli i cytryną z 1 białkiem.

Składniki

1 kg (w zależności od porcji dania) soli morskiej ze skórką cytrynową

23 gałązki świeżego tymianku

23 liście laurowe

2 białka jajka

1 (550 g) okonia morskiego, oczyszczonego, z łuskami

1 (550 g) dorady, jak powyżej

ćwiartki cytryny i oliwa extra-virgin do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku