Reklama

Crostini z bobem i kozim serem

Crostini z bobem i kozim serem

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

Jeśli sezon na bób i groszek już minął, mrożone również świetnie się sprawdzą.

1. Porwij szynkę lub boczek na kawałki i wrzuć na suchą patelnię. Smaż na najmniejszym ogniu, aż zacznie się rumienić. Dodaj groszek i bób. Wymieszaj.

2. W misce połącz ser z sokiem i skórką z połowy cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

3. Przygotuj dressing: pozostały sok z cytryny zmieszaj z oliwą z oliwek w proporcji 1:3 doprawiając pieprzem i solą.

4. Na patelni grillowej zrumień kromki ciabatty, pocierając je przekrojonym ząbkiem czosnku. Po zdjęciu z patelni posmaruj przygotowanym wcześniej miksem serowym.

5. Kiedy bób i groszek zacznie się rumienić, wrzuć całość do miski z dressingiem i dobrze wymieszaj, by dokładnie się nim pokryły. Przełóż na kromki. Posyp na koniec posiekanym chili i estragonem.

 

Przepis: Jamie Oliver
Zdjęcie: David Loftus

Składniki

12 plastrów pancetty lub szynki parmeńskiej

2 garście bobu i groszku

100 g sera koziego

1 cytryna, sok i skórka

oliwa z oliwek extra virgin

jedna długa ciabatta pokrojona na 3 cm kromki

2 ząbki czosnku, przekrojone

1 papryczka chili, posiekana, oczyszczona z gniazd nasiennych

kilka listów estragonu

Reklama
Polub nas na Facebooku