Reklama

Dip z groszku i koziego twarogu

Dip z groszku i koziego twarogu

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

Świeży groszek prosto z ogródka to zwiastun lata. Wyłuskanie go zajmuje czas, ale to jedna z najbardziej satysfakcjonujących czynności w kuchni (szczególnie, gdy kilka mimochodem znajdzie się w twojej buzi zamiast w misce). Groszek najlepiej gotować prosto, by wydobyć jego świeży, zielony, czysty smak. Połącz go z cierpkim kozim serem lub twarogiem lub dużą ilością świeżych ziół. Do tego dipu użyj bardzo młodego, miękkiego groszku, który będzie się łatwo rozgniatał.

W dużym moździerzu lub używając widelca i większej miski rozgnieć świeżo wyłuskany groszek na pastę. Połącz z kozim twarogiem. Wymieszaj ze skórką z cytryny i dopraw. Dodaj sok z cytryny w takiej ilości, by uzyskać smak i konsystencję, na jakich ci zależy. Ponownie sprawdź smak. Skrop odrobiną oleju rzepakowego i podawaj z chrupkim pieczywem i chrupiącymi warzywami.


W porcji 100 g: wartość energetyczna: 159 kcal, tłuszcz: 11,7 g (w tym 7,1 g nasyconego), białko: 10 g, węglowodany 2,8 g, cukry: 2,4 g  

Przepis: Jamie Oliver
Zdjęcie: David Loftus

Składniki

• 300 g świeżego groszku, wyłuskanego

• 300 g koziego twarogu

• starta skórka z 1 cytryny, sok z połówki

• olej rzepakowy

• chrupkie pieczywo lub chrupiące warzywa, takie jak marchewki lub rzodkiewki, do podania 

Reklama
Polub nas na Facebooku