Reklama

Nadziewany karczoch

Nadziewany karczoch

Przygotowanie

Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1 Wyciśnij połówki cytryn do miski z zimną wodą. Obetnij końcówki karczochów, wyrzuć, następnie obierz łodygi. Oczyść karczochy, usuwając zewnętrzne liście. Odetnij górną połowę i wyskrob karczocha ze środka. Włóż do zakwaszonej wody.
2 Wymieszaj bułkę tartą, ser, skórkę cytryny, natkę, czosnek, połowę oliwy, dopraw solą morską i pieprzem.
3 Wypełnij karczochy mieszanką, następnie włóż do dużego garnka. Wlej zimną wodę do połowy wysokości boków karczochów, posyp solą i delikatnie polej oliwą z oliwek. Nakryj przykrywką, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut lub aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia przed podaniem.

 

1 porcja zawiera: wartość energetyczna: 223 kcal, tłuszcze: 17,5 g ( w tym nasycone 3,7 g), białko: 7,8 g, węglowodany 8,3 g, cukier: 2,5 g

Składniki

• 2 cytryny przekrojone na pół
• 12 małych karczochów
• 3 łyżki stołowe bułki tartej
• 3-4 łyżki pecorino lub parmezanu
• 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
• 1 łyżka stołowa posiekanej natki
• 1 starty ząbek czosnku
• 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Reklama
Polub nas na Facebooku