Reklama

Krokiety di caciocavallo

Krokiety di caciocavallo

Przygotowanie

Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1 Wsyp mąkę do miski, dodaj 300 ml zimnej wody i ubijaj, aż się połączą. Wysyp bułkę tartą na talerz.

2 Połącz ziemniaki, sery i jajka w misce. Dopraw pieprzem i solą. Rękami formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz w mieszance wody i mąki, następnie w bułce tartej.

3 Na dużą patelnię wylej tyle oliwy, żeby przykryła boki krokietów do wysokości około 1,5 cm. Podgrzej oliwę na średnim ogniu , wkładaj krokiety partiami na około 5 minut. Odsącz na papierze. Podawaj od razu.

 

1 porcja zawiera: wartość energetyczna: 617 kcal, tłuszcze : 42,7 g (w tym nasycone 12,6 g, białko: 22,0 g, węglowodany: 36,1 g, cukier: 1,5 g

Składniki

• 195 g zwykłej mąki
• 500 g potłuczonych, gotowanych ziemniaków
• 400 g sera pecorino
• 3 łyżki startego parmezanu
• 2 ubite jajka
• 200 g drobnej bułki tartej
• 600 ml oliwy z oliwek do smażenia

Reklama
Polub nas na Facebooku